Американските спецслужби все още не дават отговор дали пандемията от COVID-19 е резултат от естествено предаване на вируса от животно на човек или е непланирано "изпуснат" от лаборатория - това следва от публикуван на 29 октомври доклад на американското разузнаване, съобщи VoA.

Според документа, разузнавателните агенции на САЩ не са единни в становищата си за произхода на вируса, но анализаторите смятат за малко вероятно той да е разработен като биологично оръжие.

Припомняме, през май беше публикуван първият доклад на американското разузнаване за произхода на пандемията, но в него нямаше окончателни изводи. Президентът Байдън определи срок от 90 дни, за да бъде изготвен нов доклад от спецслужбите. 

Докладът на разузнаването на САЩ не прави окончателни заключения за произхода на коронавируса

Докладът на разузнаването на САЩ не прави окончателни заключения за произхода на коронавируса

Докладът беше разпореден от Байдън

Според новия доклад на американското разузнаване, Уханският институт по вирусология в Китай е участвал в създаването на коронавируси, но от наличните данни не е ясно дали вирусът е SARS Cov-2 е създаден чрез генно инженерство.

Информацията, че учени от Уханската лаборатория са потърсили медицинска помощ за лечение на респираторно заболяване през ноември 2019 г., не може да се свърже еднозначно с произхода на пандемията, според авторите на документа.

Според четири от разузнавателните агенции, участващи в изготвянето на доклада, може да се каже с ниска степен на увереност, че вирусът е предаден естествено от животно на човек.

Петата агенция смята с умерена степен на увереност, че първото заразяване на човек със SARS Cov-2 е свързано с дейността на Уханската лаборатория.

Официални лица, участвали в изготвянето на доклада, изразяват надежда, че Китай все пак ще предостави на международната общност материали за произхода на коронавируса.

Към момента китайските власти не съдействат за провеждането на международно разследване и отказват да дадат достъп до базата данни за коронавирусите на Уханския институт по вирусология.

Припомняме, общата експертна комисия на СЗО и Китай, разследваща произхода на COVID-19 в Ухан, не завърши работата си с окончателен извод и обяви, че не е установила източника на вируса. Веднага след публикуването на доклада учени от цял свят призоваха разследването да продължи, с или без съдействието на Китай.

Китай отново отряза СЗО за ново разследването за произхода на Covid-19

Китай отново отряза СЗО за ново разследването за произхода на Covid-19

Пекин: Разследване ще има, но ще е научно, а не политизирано