Само преди шест дни Грузия получи похвали за спиране на натискане в противоречива полицейска акция за залавяне на висшия опозиционен лидер в страната. Всичко това приключи във вторник, пише "Политико".

По време на ранната сутрешна акция полицията в Грузия нахлу в партийната централа на "Единно национално движение" (UNM), където бе затворен Ника Мелия, председател на UNM.

Местните телевизионни канали, излъчващи акцията на живо, показаха, че полицията използва сълзотворен газ, докато се сблъсква с поддръжниците на Мелия, барикадирани вътре, които се опитват да предотвратят ареста му. В крайна сметка полицията задържа Мелия.

Много скоро след това правителствата на САЩ и Европа, които възхваляваха Грузия миналата седмица, сега предупреждават, че черноморската държава се отклонява опасно в усилията си да се превърне в демокрация, ориентирана към Запада. А в Тбилиси протестиращи бързо се събраха пред парламента на Грузия, блокирайки главния път през столицата.

Арестът представлява последния обрат в дългогодишните проблеми в отношенията на страната с Русия, чиито войски са окупирали около една пета от нейната територия след кратка война между двете съседки през 2008 г. Мелия е ключов глас, който обвинява лидерите на страната, че се връщат обратно в орбитата на Москва, въпреки широко разпространената подкрепа за по-тясна интеграция с Европа и Запада.

По този начин арестът му представлява притеснително предизвикателство за западните страни, които се опитват да се противопоставят на реваншизма на Москва - "логиката на ескалацията надделява", предупреди посланикът на ЕС Карл Хартцел.

Мнозинството в Съвета за сигурност подкрепи Грузия срещу руската агресия

Мнозинството в Съвета за сигурност подкрепи Грузия срещу руската агресия

Подкрепа за независимостта и суверенитета...

Същото предизвикателство беше и за протестите пред парламента на Грузия във вторник, когато хората развяваха плакати с надписи "Спрете мечтата на Путин" и "Не искаме завръщане в Съветския съюз".

"Не ме интересува Ника Мелия", коментира Зура Мчедлишвили, един от протестиращите пред парламента след ареста. "Тук става въпрос за спиране на руското влияние."

"Това е по-голям въпрос от Мелия", съгласи се Катя Гремелашвили, 25-годишен бизнес анализатор. "Начинът, по който вървят нещата при това правителство, ние просто вървим надолу икономически и демократично."

Миналата седмица полицията се отказа от ареста на Мелия - уж заради нарушаване на гаранционните условия - след като тогавашният министър-председател Гиорги, заявявайки, че задържането на високопоставената опозиционна фигура представлява "неприемливи" рискове в момент на нарастваща политическа поляризация и страната се бори с пандемията.

Но наследникът на Гакхария, Иракли Гарибашвили, бързо промени повествованието.

Във вторник той нарече Мелия "престъпник" в изявление, в което поздрави полицията за извършването на ареста, което според него демонстрира, че всеки грузински гражданин е "длъжен да се подчинява на върховенството на закона", независимо от статута му.

Но ключовите западни съюзници не бяха впечатлени. "Грузия върви назад по пътя си към по-силна демокрация в евроатлантическото семейство нации", се казва в изявление на американското посолство в Тбилиси.

НАТО иска Грузия в планове за "хибридна отбрана" от Русия в Черно море

НАТО иска Грузия в планове за "хибридна отбрана" от Русия в Черно море

Защото "сигурността в Черноморския регион се е влошила поради действията на Русия"

В САЩ представителят Адам Кинцингер - републиканец и дългогодишен поддръжник на надеждите на Грузия за присъединяване към НАТО - нарече ареста на Мелия "невероятна глупост" в туит. В по-ранен пост Кинцингер предупреди, че продължаващата подкрепа на САЩ за Грузия не е гарантирана, ако тя продължи по настоящия си път.

Британският посланик Марк Клейтън заяви, че е "шокиран" от полицейската акция за ареста на Мелия, като добави, че "насилието и хаосът в Тбилиси са последното нещо, от което Грузия се нуждае в момента".

Арестът е последното и най-сериозно разпалване на политическа криза, която тлее от октомври миналата година, когато партията "Грузинска мечта" в страната заяви победа на парламентарните избори.

UNM и други опозиционни партии бойкотираха парламента след гласуването, твърдейки, че резултатите са фалшифицирани и настоявайки за нови избори. Международни групи наблюдатели дадоха становища, като Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заключи, че гласуването е "състезателно и като цяло основните принципи са зачетени", но също така отбелязват, че е имало "повсеместни твърдения за натиск върху избирателите."

Откакто "Грузинска мечта" за пръв път спечели избори през 2012 г., опозиционните лидери се оплакаха, че страната е поела проруски курс в противоречие с по-голямата част от желанията на гражданите. Те обвиняват основателя на партията и милиардер, Бидзина Иванишвили, че управлява страната от задкулисието и се присламчва към Русия.

Иванишвили, който прави парите си в Русия през 1990-те години, не се е отвърнал публично от Запада, но позицията на страната към Москва се смекчи през последните години и проруските партии се утвърдиха.

Грузия поиска засилено американско присъствие в Кавказ

Грузия поиска засилено американско присъствие в Кавказ

Помпео обеща подкрепа за членство в НАТО...

Мелия е сред най-гласовитите в това обвинение - помага за провеждането на протест през 2019 г. срещу руското влияние. Безлично заглавие в руски медии за неговото задържане обобщава мнението на Москва: "Арестуван е Мели, лидер на антируски демонстрации".

Протест преди две години доведе и до ареста на Мелия по обвинения за подбудителство и официално дело срещу него. Но докато правителството твърди, че просто прилага правовата държава, опозицията коментира, че случаят се използва като начин да се заглуши един от най-ефективните опоненти.

Един от съюзниците на опозицията на Мелия, депутатът Елене Кощария, описва политическата криза в Грузия като част от по-широки протестни движения в региона. "Има вълна от хора, които се борят за свобода, така е в Беларус, в Русия и тук, в Грузия. И е в стратегически интерес за Запада да подкрепи тези демократични движения."

Такива изявления предизвикват трусове в Кремъл, който отдавна обвинява Запада, че се намесва в регион, който счита за свой заден двор. Но Русия не проявява особен интерес към възгледите на грузинците, където социологическите проучвания показват солидна обществена подкрепа за присъединяване към НАТО и ЕС.

Бивш посланик на САЩ в Русия, Майкъл Макфол - който посети Грузия заедно с тогавашния вицепрезидент Джо Байдън през 2009 г. - във вторник нарече ситуацията в Грузия "третият" голям тест за външна политика за новата американска администрация на президента Байдън.

Столтенберг подкани Грузия да ускори подготовката си за НАТО

Столтенберг подкани Грузия да ускори подготовката си за НАТО

Страната "е постигнала голям успех в реформирането на армията" и провеждането на "демократични реформи"

Някои гласове на опозицията призовават за по-строг отговор на Запада, включително санкции, насочени към Иванишвили - подобни на тези, наложени на Русия в отговор на отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални.

"Очаквам да видя същото в Грузия", коментира Нино Бурджанадзе, бивш председател на парламента, който в миналото също се е застъпвал за по-отзивчива позиция към Кремъл.

С всички предизвикателства за Гарибашвили, новият грузински премиер, той едва ли ще иска по-нататъшна конфронтация със САЩ и европейските съюзници. За разлика от Беларус, грузинското правителство показва, че се интересува от своя имидж пред Запада. Това е мълчаливо признание от председателя на партията "Грузинска мечта" Иракли Кобахидзе, защитаващ ареста на Мелия.

"Разбираме, че международните партньори се страхуват от по-нататъшната поляризация на политическите процеси в Грузия", обясни той.

В същото време не е ясно как може да се избегне дълго и продължително противопоставяне. Американски и европейски пратеници се опитваха да посредничат за компромис много преди кризата около ареста на Мелия. И все пак, "Грузинска мечта" отказва да подкрепи нови избори, докато опозицията призовава за повече улични протести.

Зура Мчедлишвили, който протестира пред парламента, няма никаква надежда: "Аз съм на 36 и просто усещам, че се въртим в кръг."

Протестите в Грузия се разрастват

Протестите в Грузия се разрастват

Стотици служители на полицейските звена за борба с безредиците използваха сълзотворен газ