Хиляди войници от Филипините и Съединените щати участват в най-големите досега съвместни военни учения в страната на архипелага, информира Ал-Джазира. Дългогодишните съюзници се сближиха на фона на ново напрежение в оспорваното Южнокитайско море.

Военните учения са последните при напускащия си президент Родриго Дутерте, който преди това заплаши да отмени ученията и да прекъсне ключова военна сделка със САЩ, докато се насочва към Китай.

Близо 9 000 филипински и американски войници ще участват в 12-дневното обучение, което започва в понеделник, през главния остров Лусон, което обикновено е ежегодно, но беше отменено или съкратено по време на пандемията.

Военният началник на Филипините генерал Андрес Сентино заяви на церемонията по откриването в Манила, че най-големият кръг от военните игри в Баликатан отразява "задълбочаващия се съюз" между двете страни.

Генерал-майор Джей Баргерън каза, че "приятелството и доверието" между съответните им въоръжени сили ще им позволи да "успеят заедно в целия спектър от военни операции".

Ученията ще обхванат морска сигурност, десантна операция, обучение по стрелба, борба с тероризма и хуманитарна помощ и помощ при бедствия.

Последните маневри между двете страни се фокусираха върху потенциален конфликт в Южнокитайско море, за който Пекин твърди почти изцяло.

След като пое властта през 2016 г., Дутерте се приближи по-близо до Китай, но се сблъска с отблъскване от страна на филипинската общественост и загриженост във военните, предпазливи от териториалните си амбиции във водите.

Японски и американски военни започнаха съвместни учения

Японски и американски военни започнаха съвместни учения

Триседмично съвместно учение е предназначено да подобри оперативната съвместимост между съюзниците