Нов кръг руско-американски консултации за контрола над въоръжението ще се проведе от 28 до 30 юли в столицата на Австрия. В същото време на 27 юли двете страни ще обсъдят въпроси, свързани с безопасността в космоса. Това се казва в съобщение на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ, цитирано от ТАСС.

САЩ и Русия преговарят за удължаване на Нов СТАРТ

САЩ и Русия преговарят за удължаване на Нов СТАРТ

Американският президент Доналд Тръмп настоява Китай също да участва

В съобщението се отбелязва, че в делегацията на САЩ ще участват представители на Държавния департамент, Министерството на отбраната, Министерството на енергетиката, а също и така на Съвета за национална сигурност. На срещата двете страни ще обсъдят ядрената доктрина и бойните глави, както и прозрачността и проверката в рамките на инициативата на САЩ за тристранен контрол над въоръжението (с участието на Китай - бел. ред).

САЩ и Русия ще разговарят и за сигурността в космоса във Виена на 27 юли.

САЩ притискат Китай с нагласена снимка да участва на ядрените преговори с Русия

САЩ притискат Китай с нагласена снимка да участва на ядрените преговори с Русия

Билингсли публикува снимка в "Туитър" с китайските флагчета

През юни заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков преговаря с американския дипломат Маршал Билингсли за удължаване на договорения през 2010 г. Нов СТАРТ.

Пекин отказва участие на такива преговори. Директорът на департамента по контрол на въоръжението към Министерството на външните работи на Китай Фу Цун отбелязва, че ако САЩ намалят арсенала си до нивата на Китай, тогава Пекин с радост би приел участие на такива преговори.

Във вторник Билингсли заяви, че Вашингтон все още се надява Китай да се присъедини на преговорите.

Политически анализатори коментират, че няма причина да се очаква някакъв напредък във Виена.

Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от Договора "Открито небе". Той изтегли САЩ и от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.

Нереалистично е искането Китай да участва на ядрените преговори, обяви Москва

Нереалистично е искането Китай да участва на ядрените преговори, обяви Москва

Ние няма да използваме влиянието си върху Китай