САЩ и Северна Корея сериозно обмислят да разменят служители за връзка, съобщиха двама източници пред Си Ен Ен, които са запознати с дискусиите.

Новината е съобщена дни преди втората среща на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун, която ще се проведе във Виетнам в края на месеца.

Северна Корея изправена пред повратен исторически момент

Северна Корея изправена пред повратен исторически момент

"Време е да завържем здраво връзките на обувките си и да тичаме бързо"

Тръмп и Ким се срещнаха в Сингапур през миналата година. И двамата лидери се подписаха под обща декларация, която включва ангажименти за "установяване на нови отношения между САЩ и КНДР в съответствие с желанието на народите на двете страни за мир и просперитет".

Тази декларация остави вратата отворена за някакво възстановяване на официалните отношения, ако нещата вървят добре, отбелязаха източниците и добавиха, че настоящата безизходица накара КНДР да очаква някакъв голям жест от страна на САЩ.

Двамата високопоставени дипломатически източници поясниха, че първата стъпка може да бъде размяна на служители. От американска страна, според тях, ще има няколко служители за връзка, които ще открият офис в КНДР. Ако планът се осъществи, офисът ще се ръководи от високопоставен външнополитически служител, който владее корейски.

Около 40% от хората в Северна Корея страдат от недостиг на храна

Около 40% от хората в Северна Корея страдат от недостиг на храна

Една трета от децата на възраст от 6 месеца до две години са недохранени

Подобно споразумение беше сключено през 1994 г., като започна с до седем служители всяка страна. Тогава САЩ подписаха договор за наем на място в германската мисия. КНДР пък търсеше възможни места във Вашингтон. Впоследствие КНДР се отказа от плана. В края на 1994 г. възникна напрежение след свалянето на американски хеликоптер, пресякъл демилитаризирана зона.