САЩ и Южна Корея постигнаха "принципно" споразумение за споделяне на разходите за поддържането на американските войници в азиатската държава, съобщава Държавният департамент, цитиран от "Ройтерс".

"САЩ и Република Корея постигнаха принципно споразумение", обяви говорител на ведомството и добави, че двете страни работят за договаряне на техническите въпроси.

Си Ен Ен информира, позовавайки се на представител на Пентагона, че Южна Корея ще допринесе с близо 1 милиард долара.

Сеул отхвърли искане на Тръмп да плаща по $1,2 млрд. на година за американските войски

Сеул отхвърли искане на Тръмп да плаща по $1,2 млрд. на година за американските войски

Позицията на американския посланик е ядосала Южна Корея

Споразумението от 2014 г., което изтече през миналата година, изискваше от Сеул да плаща по 848 милиона долара на година за поддържането на 28 500 американски войници в Южна Корея. Съюзниците проведоха 10 кръга преговори от март 2018 г.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно заяви, че Южна Корея трябва да поеме повече разходи.

По-рано южнокорейската медия "Йонхап" информира, позовавайки се на дипломатически източник в Сеул, че Вашингтон изглежда е приел молбата на Южна Корея да допринесе с под 1 милиард долара през 2019 г. Споразумението ще е за една година.

"Йонхап" допълва, че двете страни се очаква да постигнат окончателно споразумение през тази седмица.

Сеул настоява за ограничаване на разходите до 891 милиона долара и сделката да е за най-малко три години. САЩ поискаха между 1 и 1,2 милиарда долара.

Южна Корея и САЩ близо до споразумение за американските войски

Южна Корея и САЩ близо до споразумение за американските войски

Южна Корея плати 860 милиона долара за 28 500 американски войници

Около 70% от финансовия принос на Сеул покрива заплатите на 8 700 южнокорейски служители, които предоставят административни, технически и други услуги на американските военнослужещи.