Правителството на САЩ планира да ускори разработването на коронавирусна ваксина.

Целта е да бъдат готови 100 милиона дози до края на тази година, предаде "Ройтерс", като цитира високопоставен служител на администрацията на президента Доналд Тръмп.

Припомняме, че през март започнаха изпитанията върху хора.

Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания, обяви по време на изслушване пред Конгреса, че САЩ могат да имат ваксина срещу коронавируса до 12-18 месеца.

Започват тестове за ваксина срещу коронавирус в САЩ

Започват тестове за ваксина срещу коронавирус в САЩ

За регулаторното одобрение на потенциална ваксина ще е нужно време между година и година и половина

Той обясни, че през следващите четири седмици ще започне първа фаза на клинични изпитания, за да се установи един от кандидатите. По думите му в момента вероятно има най-малко 10 и са на различни етапи на развитие.

Но специалистът подчерта, че процесът по разработване на ваксина не е толкова бърз. С влизане във фаза едно ще отнеме три месеца да се установи дали ваксината е безопасна. След това започва важна фаза, която ще установи дали ваксината работи. Тази фаза, по думите му, ще отнеме най-малко още 8 месеца, тъй като никой не иска с ваксината да нарани здрави хора.

Пропомняме, че през март, германски министри реагираха гневно след публикуване на информация, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е предложил на германска компания "голяма парична сума" за изключителните права на ваксина срещу коронавируса.

"Германия не е за продан", натърти икономическият министър Петер Алтмайер пред ARD, реагирайки на основната тема на вестник "Велт ам зонтаг" със заглавие: "Тръмп vs Берлин".

Вестникът писа, че Тръмп е предложил 1 милиард долара на базираната в Тюбинген биофармацевтична компания CureVac за ваксина "само за САЩ".

В Германия бесни на Тръмп: Потенциалната ваксина не е за продан и е за целия свят

В Германия бесни на Тръмп: Потенциалната ваксина не е за продан и е за целия свят

"Германия не е за продан", натърти икономическият министър

Германското правителство предложи финансови стимули ваксината да остане в страната.