САЩ внимателно наблюдават и са загрижени от нарастващото сътрудничество между Русия и Китай. Това съобщи в сряда по време на телефонен брифинг ръководителят на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ, главнокомандващият Съюзническите сили на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс, съобщава ТАСС. 

"Друга загриженост е широкото, нарастващо сътрудничество между Русия и Китай", каза той. "Ние сме много бдителни за това нарастващо сътрудничество."

Според Уолтърс Китай е предизвикателство за сигурността по отношение на военната модернизация и устойчивост. Като основна заплаха той посочи международни терористични групи.

Генералът е помолен да коментира ситуацията с Алексей Навални. Според него Русия демонстрира един вид авантюризъм в чужбина, който САЩ следи отблизо. "Ние сме много притеснени... Виждаме прояви на този авантюризъм от страна на Русия в резултат на сътресенията, които се случват по отношение на Навални".

Пентагонът вижда възможност за ядрена война с Русия или Китай

Пентагонът вижда възможност за ядрена война с Русия или Китай

"Трябва да се конкурираме активно, за да сдържаме агресията им"

Новата американска администрация спря решението от миналата година за изтегляне на значителна част от американските войски от Германия, допълва Уолтърс.

Според него "предварително планираното" изтегляне на американските войски от ФРГ, "което беше извършено в рамките на предишни инициативи, е замразено".

Според Уолтърс министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин "е в процес на извършване на много задълбочен преглед" на това решение от предишната администрация.

целта на това е да се изследват изчерпателно всички варианти, от А до Я, за да може да се извърши стратегически анализ." Той отказа да коментира възможните срокове за приключване на ревизията на решението за изтегляне на войските и добави, че ръководството на Пентагона се нуждае от време за това.

Бившият министър на отбраната на САЩ Марк Еспър обяви на 29 юли 2020 г. изтеглянето на 11 900 военнослужещи от Германия. Според него около 6,4 хиляди от тях ще се върнат в родината, около 5,6 хиляди ще бъдат пренасочени в Италия и Белгия, докато максимум 25 хиляди американски войници и офицери ще останат в Германия. Подготовката на плана бе обявена в средата на юни от 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп, който многократно критикува Германия за факта, че според него не изразходва достатъчно средства за поддържане на колективната отбрана на НАТО.

САЩ разполагат за първи път стратегически B1 в Норвегия, до ВМС бази на Русия

САЩ разполагат за първи път стратегически B1 в Норвегия, до ВМС бази на Русия

Геостратегическият регион играе "критична роля за защита на родината и проектиране на глобална мощ"