САЩ предупредиха, че ще наложат санкции на Турция, ако закупи зенитно-ракетен комплекс С-400 от Русия, съобщи Държавният департамент, цитиран от ТАСС.

Ведомството подчертава, че решението на Анкара качествено ще измени отношенията между двете държави.

Конгресът на САЩ се опитва да блокира Ф-35 за Турция заради С-400

Конгресът на САЩ се опитва да блокира Ф-35 за Турция заради С-400

Американска комисия в Сената прокара законопроект за разходите

Американският помощник държавен секретар за Европа и Евразия Уес Мичъл заяви, че ще бъде трудно да се възстановят отношенията между САЩ и Турция, ако последната закупи С-400.

Ако е необходимо, Турция ще използва С-400, предупреди Ердоган

Ако е необходимо, Турция ще използва С-400, предупреди Ердоган

Ние не купуваме С-400, за да го сложим в склада

През миналата седмица американска комисия в Сената прокара законопроект за разходите, който включва клауза за блокиране продажбата на изтребители Ф-35 на Турция, ако Анкара не се откаже от план да се сдобие със зенитно-ракетен комплекс С-400 от Русия.

По-рано този месец турският външен министър Мевлют Чавушоглу нападна Вашингтон, че "създава изкуствени кризи в стила на Запада".

Междувременно президентски източници съобщиха, цитирани от "Дейли сабах", че президентът на САЩ Доналд Тръмп е телефонирал на турския си колега Реджеп Ердоган, за да го поздрави за победата на изборите на 24 юни и да му пожелае успешен мандат.

Ердоган обеща борба с терористите и освобождение на Сирия

Ердоган обеща борба с терористите и освобождение на Сирия

Победители от изборите били "страдащите от нашия регион и всички потиснати по света"

Двамата лидери са потвърдили решимостта да подобрят двустранното сътрудничество във всяка сфера, предимно в отбраната и военните отношения, подчертавайки стратегическото партньорство между държавите.

Те също са подчертали важността да се приложи пътната карта за прочистване на кюрдите от северния сирийски град Манбидж и съвместна борба срещу тероризма.

Ердоган води на изборите в Турция

Ердоган води на изборите в Турция

Според неокончателни резултати

Стана ясно, че двамата президенти ще разговарят в кулоарите на срещата на върха на НАТО в белгийската столица Брюксел на 11 и 12 юли.