Правителството на САЩ призова апелативния съд да потвърди 20-годишната присъда на Гислейн Максуел за подпомагане на покойния финансист Джефри Епстийн да малтретира сексуално тийнейджърки, пише "Ройтерс".

Това заявиха федерални прокурори в декларация до втори окръжен апелативен съд на САЩ, като поясниха, че нито един от правните аргументи на Максуел относно справедливостта на нейния процес не е основателен.

"Доказателствата на правителството по време на процеса установиха, че в продължение на десетилетие Максуел е улеснявала и участвала в сексуалното насилие над множество млади момичета", казаха прокурорите.

61-годишната е зад решетките в Талахаси, Флорида, след като съдебно жури в Манхатън я призна за виновна през декември 2021 г. по пет от шестте обвинения за набиране на момичета за малтретиране между 1994 и 2004 г.

В жалбата си Максуел обвини прокурорите, че са я превърнали в изкупителна жертва, защото Епстийн е мъртъв и "общественото възмущение" изисква някой друг да поеме вината.

Припомняме, че стотици жени твърдят, че Епстийн ги е малтретирал. Той е арестуван за трафик с цел сексуална експлоатация и заговор през 2019. Месец по-късно е открит мъртъв в затворническата си килия преди края на делото срещу него.

Генералният инспектор на САЩ: Смъртта на Епстийн станала поради небрежност

Генералният инспектор на САЩ: Смъртта на Епстийн станала поради небрежност

Хоровиц смята, че от Федералното бюро по затворите са виновни

Максуел отговаря на условията за освобождаване през юли 2037 г., ако получи признание за добро поведение и двете години, които е прекарала в затвора, преди да бъде затворена.