Американският Държавен департамент обяви възнаграждение от 10 милиона долара за информация, позволяваща да се установи самоличността или местонахождението на когото и да е от лидерите хакерската група DarkSide, която по данни на Федералното бюро за разследване (ФБР) е базирана в Русия, съобщи VoA.

Освен това САЩ дават награда от 5 милиона долара за информация за който и да е от участниците в престъпните операции на групата, при които е използван зловредният софтуер за изнудване на компаниите, при които е осъществен хакерски пробив.

"Като предлагат тази награда, Съединените щати демонстрират своята подкрепа за жертвите на програми за изнудване по целия свят, за защитата им срещу експлоатация от страна на киберпрестъпници", се казва в изявление на Държавния департамент.

По-рано ФБР заяви, че DarkSide стои зад кибератаката срещу тръбопровода Colonial Pipeline през май, която доведе до спиране на работата му за няколко дни - това предизвика скок в цените на бензина, опашки по бензиностанциите и недостиг на гориво в няколко американски щата в югоизточната част на страната.

От управата на Colonial Pipeline заявиха, че са платили на киберизнудвачите близо 5 милиона долара в биткойни, за да си върнат контрола върху вътрешните си системи, които бяха блокирани от хакерите.

САЩ върнаха голяма част от откупа, платен от Colonial Pipeline на хакерите

САЩ върнаха голяма част от откупа, платен от Colonial Pipeline на хакерите

Конфискувана е криптовалута...

По-късно американските власти успяха да върнат около 2.3 милиона долара от сумата, платена на киберпрестъпниците.

През юли Държавният департамент предложи възнаграждение в размер до 10 милиона долара за информация, позволяваща да се установи самоличността или местонахождението на лица, действащи "по указания или под контрола на чуждо правителство", които са атакували американска инфраструктура от критична важност.

Шефът на ФБР обвини Русия, че покровителства престъпните си хакерски групи

Шефът на ФБР обвини Русия, че покровителства престъпните си хакерски групи

Оприличи предизвикателствата от хакерските атаки с тези от 9/11