Съединените щати са подновили мащабните си военни операции срещу терористичната групировка "Ислямска държава" в Северна Сирия, съобщава "Ню Йорк таймс".

Действията на САЩ опровергават по-ранните твърдения на президента Доналд Тръмп, че американските войски ще се изтеглят напълно от Сирия - в действителност в страната остават близо 500 американски войници, повечето от които участват активно в сражения.

Възобновяването на антитерористичните операции слага край на двумесечния период, през който голяма част от американските войници в Североизточна Сирия се изтеглиха от страната по разпореждане на Тръмп от началото на октомври. По-късно няколкостотин военни от САЩ пристигнаха в Сирия от Ирак и Кувейт в изпълнение на нова заповед на американския президент за защита на петролните полета в Източна Сирия от "Ислямска държава", сирийското правителство и Русия.

Лидер на сирийските кюрди оприличи изтеглянето на САЩ от Сирия с геноцид

Лидер на сирийските кюрди оприличи изтеглянето на САЩ от Сирия с геноцид

"Спрете тези кланета"

Американски командоси и въоръжени формирования на сирийските кюрди проведоха няколко ограничени по обхват операции и след заповедта за изтегляне. Очаква се, че след прегрупирането им на значително по-малка територия в Североизточна Сирия те могат да подновят по-големите операции срещу терористичната групировка.

В петък американски войници и бойци на сирийските кюрди проведоха операция срещу обекти на "Ислямска държава" в сирийската провинция Дейр аз Зор, при която бяха убити няколко бойци на ИДИЛ, а над десетима други бяха пленени.

Гневни кюрди замерят с картофи изтеглящите се от Сирия сили на САЩ

Гневни кюрди замерят с картофи изтеглящите се от Сирия сили на САЩ

Крещят "Долу Америка" и "Америка лъжец"