Държавният департамент на САЩ в понеделник препоръча на американците да не пътуват до Украйна заради пандемията от COVID-19, както и заради заплахи от Русия. Това се посочва в разпространено писмено изявление, съобщава ТАСС.

"Държавният департамент продължава да съветва американските граждани да не пътуват до Украйна заради COVID-19 и да преразгледат пътуването до тази страна във връзка с нарастващите заплахи от Русия. Проявявайте повишено внимание поради престъпност и граждански вълнения". В някои региони на Украйна "има повишен риск".

"Гражданите на САЩ трябва да са наясно със съобщенията, че Русия планира значителни военни действия срещу Украйна. Гражданите на САЩ също трябва да са наясно, че условията за сигурност, особено по границите на Украйна, в окупирания от Русия Крим и в контролираната от Русия Източна Украйна, са непредвидими и биха могли да се влошават без предварителни предупреждения", се казва в документа.

"Гражданите на САЩ, които решат да отидат в Украйна, трябва да са наясно, че военните действия на Русия навсякъде в Украйна ще засегнат сериозно способността на американското посолство да предоставя консулски услуги, включително да помага на американски граждани да напуснат Украйна", заяви Държавният департамент.

В изявлението се посочва още, че правителството на САЩ "ограничава пътуването на държавни служители до източните региони на Донецка и Луганска области и прилежащите региони, което ограничава възможността за предоставяне на спешни услуги на американски граждани в тези региони".

Държавният департамент допълва, че в Украйна "престъпленията срещу чужденци и тяхната собственост са ежедневие". "Демонстрации, които понякога са придружени от насилие, редовно се провеждат в цяла Украйна, включително в Киев. Регистрирани са и политически убийства и експлозии. Има съобщения за насилствени атаки от радикални групи срещу малцинствата и полицията", се казва в документа.

Западът и Украйна обвиняват Русия за възможна руска инвазия в Украйна. Дмитрий Песков подчертава, че Русия не представлява заплаха за никого. В същото време Песков не изключи вероятността от провокации за оправдаване на подобни изявления и предупреди, че опитите за насилствено разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна ще имат най-сериозни последици.

Според него Москва полага всички възможни усилия, за да помогне на Киев да разреши конфликта в Донбас, като същевременно поддържа придържането си към Нормандския формат и Минските споразумения.

Русия плаши с "крайно сложна и напрегната" ситуация, ако Западът подцени решимостта ѝ

Русия плаши с "крайно сложна и напрегната" ситуация, ако Западът подцени решимостта ѝ

Отношенията на Русия със САЩ обаче все още не били достигнали най-ниската си точка