Администрацията на Байдън прави оценка на политиката на САЩ към газопровода "Северен поток 2" и е влязла в разговори за бъдещето на проекта с Берлин, съобщава Wall Street Journal във вторник.

Белият дом, който все още не е приложил санкции, разрешени от предишната администрация, е изправен пред краен срок да докладва компании, които нарушават закона, целящ да спре проекта.

Говорител на Държавния департамент заяви пред WSJ, че Вашингтон е наясно, че строителството на тръбопровода е възобновено и че ще "следи дейността за завършване или сертифициране на тръбопровода и ако такава дейност се осъществи, ще вземе решение относно приложимостта на санкциите."

Администрацията на Байдън започна разговори с Берлин относно бъдещето на газопровода, включително "заплахи от санкции срещу компании, участващи в изграждането на Северен поток 2", коментира германски служител.

"Руска инфраструктура в държава от НАТО излага на риск всички членове на НАТО", коментират сенатор Жана Шахин (демократ), един от основните автори на законодателството за санкциите и Джим Риш (републиканец) в комисията по външни отношения на Сената.

"Отношенията на САЩ с Германия са крайъгълен камък на трансатлантическия съюз. Но да се позволи завършването на "Северен поток 2" не е конструктивен път за това партньорство", допълват те.

Русия: "Северен поток" е почти готов, въпреки САЩ

Русия: "Северен поток" е почти готов, въпреки САЩ

Новак е уверен, че тръбопроводът няма да работи на празен ход след приключване на строителството