Главният газопровод "Северен поток - 2" вече е завършен с над 95 процента. Това заяви руският вицепремиер Александър Новак в интервю за телевизионния канал "Русия-1" в неделя. "Северен поток 2" е търговски проект, реализиран предимно от чуждестранни компании, заинтересовани от доставки на газ от Русия. Компанията "Газпром" създаде съвместно предприятие, което на практика е реализирало този проект с повече от 95%", каза той.

Според Новак, тръбопроводът ще бъде завършен, въпреки САЩ, които се опитват да попречат на изпълнението му. "Европейските страни, европейските компании се интересуват от това. Ние сме уверени, че въпреки деструктивните подходи, които наблюдаваме от Съединените американски щати, които, разбира се, отлагат изпълнението на този проект, той ще бъде завършен", каза той. "Този проект е напълно в съответствие с европейското законодателство.

САЩ: Ще защитим Европа от „Северен поток 2”

САЩ: Ще защитим Европа от „Северен поток 2”

Проектът застрашава енергийната сигурност на ЕС...

Новак е уверен, че тръбопроводът няма да работи на празен ход след приключване на строителството, тъй като европейските партньори са заинтересовани да изпомпват газ през него. "Не мисля, че има точно такива рискове, защото отново нашите европейски партньори се интересуват от това", каза той, като отговори на въпроса дали има вероятност Русия да не може да изпомпва газ по тръбопровода поради опити за спиране на проекта.

Американското правителство смята, че проектът "Северен поток 2" застрашава енергийната сигурност на Европейския съюз и смята да въведе нови санкции, ако работата по него продължи, предаде В НЕДЕЛЯ агенция "Укринформ" с позоваване на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс. "Позицията ни по "Северен поток 2" беше много ясна и остава непроменена. Президентът Байдън даде ясно да се разбере, че "Северен поток 2" е лоша сделка." - коментира Прайс.

Същевременно американски сенатори призоваха президента Джо Байдън да наложи санкции срещу дострояването и пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2". В писмо до Байдън, цитирано от Дойче веле, републиканецът Джим Риш и демократката Джийн Шейхин заявяват, че очакват с нетърпение за работят заедно с президента, за да сложат край на "този опасен проект".

Полша скочи на Германия: "Северен поток 2" не е компенсация за ВСВ

Полша скочи на Германия: "Северен поток 2" не е компенсация за ВСВ

"Анти-ЕС проект, който скоро може да служи на агресивната политика на Русия"