Американските въоръжени сили в Южна Корея обявиха, че междуконтиненталната балистична ракета на КНДР Hwasong-15 е способна да достигне до територията на САЩ. Това е първата официална оценка на далекобойната ракета, информира "Йонхап".

КНДР разработва оръжия за унищожение на изтребители Ф-35

КНДР разработва оръжия за унищожение на изтребители Ф-35

Нямаме избор освен да разработим и изпитаме специални оръжия

Ракетата Hwasong-15, която беше тествана от КНДР на 29 ноември 2017 г., е с обхват от 12 874 километра, което означава, че е "способна да порази всяка част от територията на САЩ", според оценката на американските военни и ООН в Южна Корея, публикувана в журнала 2019 Strategic Digest.

След успешния тест на ракетата КНДР обяви, че има способности да нанесе удар по цялата територия на САЩ.

Според информацията Пхенян има други две междуконтинентални ракети: Hwasong-13, която е с обсег на действие 5500 километра, и Hwasong-14 с обхват 12 874 километра. КНДР тества Hwasong-14 на 4 юли 2017 г.

КНДР обвини САЩ в ООН за настроения към враждебни действия

КНДР обвини САЩ в ООН за настроения към враждебни действия

"Доста смешно" е САЩ да разглеждат санкциите като "панацея за всички проблеми"

През ноември 2017 г. Пхенян изпита ракета Hwasong-15. Северна Корея обяви тогава, че ракетата може да бъде снабдена с ядрена бойна глава и да достигне всяка точка на територията на САЩ.

Междувременно източник, близък до Белия дом и разговорите за КНДР, съобщи, цитиран от "Йонхап", че САЩ обмислят да предложат отмяна на някои санкции срещу Пхенян за 12-18 месеца в замяна затварянето на основния ядрен обект Yongbyon и замразяване на цялата ядрена програма. Предимно става въпрос за санкциите, които блокират износа на въглища и текстил.