Северна Корея обвини САЩ, че са "измамно настроени към враждебни действия", въпреки неотдавнашното споразумение между двете страни за възобновяване на ядрените преговори. Делегацията на Пхенян в ООН заяви в сряда, че САЩ са "обсебени от санкции", съобщава БиБиСи.

КНДР обвини Вашингтон и в опит да "подкопае мирната атмосфера" на Корейския полуостров. Изявлението е само дни след като лидерите на двете страни проведоха историческа среща.

Американският президент Доналд Тръмп се срещна в неделя с Ким Чен-ун в силно укрепената демилитаризирана зона, която разделя двете Кореи.

Тръмп стана първият действащ американски президент, който стъпи в КНДР и след разговори, които продължиха почти час, двамата се съгласиха да създадат екипи за възобновяване на преговорите.

Но последната севернокорейска декларация отбелязва промяна в тона и връщане към гневените реплики, които в последно време помрачиха отношенията между страните.

За първи път в историята, действащ президент на САЩ пресече границата на КНДР
Обновена

За първи път в историята, действащ президент на САЩ пресече границата на КНДР

Тръмп и Ким се срещнаха на междукорейската граница

Делегацията на Северна Корея заяви, че отговаря на твърдението на САЩ, че са нарушили ограничението за внос на рафиниран петрол, наложено през 2017 г. Тя също така заяви, че отговаря на съвместно писмо, изпратено от САЩ, Франция, Германия и Обединеното кралство до всички държави-членки на ООН, които призовават за допълнителни санкции срещу Северна Корея.

"Това, което не може да бъде пренебрегнато, е фактът, че тази съвместна игра с писма бе осъществена ... в същия ден, когато президентът Тръмп предложи среща на върха", се казва в изявлението.

"Това говори за реалността, че Съединените щати са все повече и повече настроени за враждебни действия срещу КНДР.

"Всички държави-членки на ООН ще трябва да бъдат бдителни срещу умишлените опити на САЩ да подкопаят мирната атмосфера, създадена на Корейския полуостров", се казва в съобщението.

Пхенян допълва, че е "доста смешно" САЩ да разглеждат санкциите като "панацея за всички проблеми".

Си Дзинпин призовава Тръмп да облекчи санкциите срещу КНДР

Си Дзинпин призовава Тръмп да облекчи санкциите срещу КНДР

За южнокорейския президент, последната среща Тръмп-Ким е "де факто декларация за прекратяване на враждебните отношения"