Република Корея, Япония и САЩ трябва да работят заедно, за да защитят споделените либерални ценности от заплахата Китай, заяви заместник-помощник-държавният секретар на САЩ  по време на Световния форум на знанието, проведен чрез видеоконференция.

"Нашите три държави (САЩ, Южна Корея и Япония) споделят ценностите на свободата на словото, свободата на събранията и свободата на медиите и религията. В момента тези принципи са застрашени в Индо-Тихоокеанския регион", коментира Кнапър, цитиран от "Йонхап".

"Ние сме загрижени за стъпките, които Китайската комунистическа партия (ККП) предприе през последните години. Трябва да намерим начини за сътрудничество. Надяваме се също така, че Япония и Южна Корея могат да преодолеят своите исторически различия." 

Позовавайки се на сътрудничеството на трите страни в региона, Кнапър подчерта важността на Споразумението за поверителност за обмен на военна информация (GSOMIA) между Република Корея и Япония, което Сеул поиска да прекрати миналата година на фона на търговски спорове с Токио.

Според американския дипломат, договори като GSOMIA "ще играят важна роля при предприемането на бързи действия в случай на кризисни ситуации в региона".

Китай: Отношенията с Русия са като камък, заедно стабилизираме света

Китай: Отношенията с Русия са като камък, заедно стабилизираме света

Светът преживява исторически тест - сътрудничество или конфронтация