САЩ постигнаха споразумение със Сингапур за първо разполагане на американски разузнавателен самолет P8 Poseidon в азиатската държава тази седмица, което е нов отговор на опитите на Китай да присвои територии в Южнокитайско море, съобщава Ройтерс.

Китай побърза да отговори на хода на Вашингтон, заявявайки, че това има за цел милитаризиране на региона.

В съвместно съобщение след среща във Вашингтон в понеделник военните министри на САЩ и Филипините приветстваха решението за разполагането на самолета в Сингапур от 7 до 14 декември.

В съобщението се казва, че разполагането на самолета ще помогне за по-голямо сътрудничество с регионалните въоръжени сили чрез участие в двустранни и многостранни учения, докато предлага поддръжка на регионалния координационен център HADR (подпомагане при хуманитарни и бедствени ситуации – б.р.) и в усилията за морска сигурност.

Може да се очаква допълнително разгръщане на военна сила в Сингапур, обяви американски военен представител.

Мярката на САЩ идва на фона на напрежението в Южнокитайско море, където претенции към акваторията имат Китай, Филипините, Бруней, Виетнам, Малайзия и Тайван.

Мисля, че това е някакво увеличаване на военното дислоциране на САЩ и тласкане на региона към милитаризация, което не съответства на съвместните дългосрочни интереси на държавите в този регион, каза говорител на външното министерство на Китай.

Китай вярва, че Сингапур, както и други държави в региона, искат мир и просперитет в Югоизточна Азия, добави говорителят.

САЩ вече извършват наблюдателни полети със самолети P8 Poseidon от Япония, Малайзия и Филипините.