Във вторник САЩ разшириха санкциите си срещу Сирия, като включиха в списъка и четирима души с британско и сирийско гражданство. Това се посочва в изявление на Министерството на финансите на САЩ, цитирано от ТАСС.

Освен това бяха наложени ограничения срещу девет търговски структури, както и Централната банка на Сирия.

Ужасяващи престъпления в Сирия – Асад може да бъде съден в Хага

Ужасяващи престъпления в Сирия – Асад може да бъде съден в Хага

Изтезания, убийства, употреба на химически оръжия...

Според министерството "санкциите трябва да обезсърчат бъдещите инвестиции в контролирани от правителството райони на Сирия, да принудят режима на сирийския президент Башар Асад да прекрати зверствата си срещу сирийския народ и да го принудят да участва в уреждането на сирийския конфликт в съответствие с Резолюция 2254 на Съвета за сигурност ООН".

"Министерството на финансите ще продължи да използва всичките си средства, за да изобличи онези, които подкрепят режима на Асад и позволяват на тези престъпления да продължат", заяви министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин.

САЩ удариха Асад и съпругата му Асма с най-тежките санкции досега

САЩ удариха Асад и съпругата му Асма с най-тежките санкции досега

Асад бил архитект на страданието на сирийския народ

Включването в списъка означава замразяване на активи в Съединените щати и забрана за американски граждани или компании да правят бизнес.

Сирийският президент Башар Асад през ноември посочи американските санкции, натиска на Вашингтон и съседите на Сирия като причини за възпрепятстване връщането на повече 5 милиона бежанци в арабската страна.