Военноморските сили на Южна Корея, САЩ и Япония започнаха първите си тристранни учения за борба с подводници от пет години насам, след като Северна Корея поднови тестовете на балистични ракети, съобщава "Асошиейтед прес".

Последните пет ракетни изпитания на Севера - първите подобни тестове за един месец, бяха извършени непосредствено преди и след вчерашната визита на вицепрезидента на САЩ Камала Харис в Южна Корея, потвърждаща "железния" ангажимент на Вашингтон към сигурността на неговите азиатски съюзници.

Еднодневните маневри по източното крайбрежие на Корейския полуостров имат за цел да се справят с натиска на Северна Корея да увеличи потенциала си да изстрелва ракети от подводници, посочват от южнокорейския боен флот.

Северна Корея отново изстреля балистични ракети
Обновена

Северна Корея отново изстреля балистични ракети

Вицепрезидентът на САЩ е на посещение в Сеул

През последните години КНДР строи все по-големи подводници, включително и ядрена, а също провежда тестове на усъвършенствани ракети, които могат да бъдат изстрелвани от тях. Това безпокои съперниците на Пхенян, защото засичането на ракети е по-трудно, когато те са изстреляни под вода.

В края на миналата седмица южнокорейски представители заговориха за признаци, че Северът е готов за пробно изстрелване на ракета от подводница.

Днешните военни учения включват американския самолетоносач "Роналд Рейгън", както и разрушители на трите участващите страни. Те ще отработват издирване и проследяване на подводница на САЩ, която ще играе ролята на севернокорейска.

КНДР се обяви против военни учения на Южна Корея и САЩ

КНДР се обяви против военни учения на Южна Корея и САЩ

Счита ги за предизвикателство