Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег в морето в четвъртък, часове след като вицепрезидентът на САЩ Камала Харис посети Южна Корея, където тя подчерта "железния" ангажимент на САЩ към сигурността на своите азиатски съюзници, предава Associated Press.

Това е трето поредно изстрелване на ракети от Северна Корея тази седмица, като Пхенян показва рекордно темпо в тестването на оръжия, ускорявайки усилията за разширяване на арсенала си, за да окаже натиск върху Вашингтон да я приеме като ядрена сила.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея каза, че севернокорейските ракети са били изстреляни с интервал от девет минути от район близо до град Сунчон, северно от столицата Пхенян, и са били насочени към водите между Корейския полуостров и Япония

Японските военни казаха, че също са засекли изстрелване. Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег в сряда, докато Харис беше в Япония, и изстреля една, преди тя да отпътува към Азия от Вашингтон в неделя.

Изстрелването дойде на фона на опасенията, че Северът е на път да проведе ядрен опит - седмият от 2006 г. и първият от 2017 г. насам.

От 2006 г. Северна Корея е подложена на санкции на ООН, които Съветът за сигурност непрекъснато и единодушно засилва през годините в опит да прекрати финансирането на нейните програми за ядрени оръжия и балистични ракети.

Пхенян отхвърля резолюциите на ООН като нарушение на нейното суверенно право на самоотбрана и изследване на космоса и определя военните учения на САЩ и Южна Корея като доказателство за техните враждебни намерения.

АП: САЩ търсят обединен фронт в Азия, Камала Харис директно предизвика Китай

АП: САЩ търсят обединен фронт в Азия, Камала Харис директно предизвика Китай

Военни експерти: Вероятността от сериозна криза с Тайван нараства доста бързо