Граничните власти в САЩ са задържали около 200 непридружени деца по южната граница до сряда, което е огромен спад в сравнение с повече от 2 500 непълнолетни за май.

Това заяви високопоставен служител на граничната агенция, съобщиха световните информационни агенции.

Две проверки разкриха пренаселеност и лоши условия в граничните центрове за задържане, разпалвайки отново дебата за твърдата линия на имиграционните политики на президента Доналд Тръмп.

След това в събота вестниците "Ню Йорк таймс" и "Ел Пасо таймс" публикуваха статия, описваща гранично  полицейско управление в Клинт, щата Тексас, пълно със стотици деца, облечени в мръсни дрехи и събрани в изключително мръсни помещения.

В ООН "шокирани" от условията в центровете за мигранти в САЩ

В ООН "шокирани" от условията в центровете за мигранти в САЩ

Заради голяма пренаселеност и ужасна мръсотия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече историята "измама" и каза, че ще отиде заедно с медиите на посещение на центровете за мигранти.

"Светът трябва да знае", каза Ясмин Хуарес пред подкомисията на Камарата на представителите, като добави, че "те като че ли изтръгнаха парче от сърцето ми", защото само няколко седмици след като са били освободени, дъщеря ѝ Мари е починала.

Междувременно администрацията на Тръмп поднови заплахите за депортиране.

От края на май до началото на юни граничните власти са държали около 2500 до 2700 деца, които са били задържани след преминаване на границата от самите тях или които са били отделени от възрастни, които не са били техните родители, съобщи представител на властта пред репортери.

Почти всички непридружени деца, взети от гранични служители, се предават на Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги на САЩ в рамките на 72 часа от задържането, заяви официалният представител.

Американският конгрес през юни одобри законопроект за извънредно допълнително финансиране в размер на 4,5 милиарда долара, насочен към подобряване на условията на границата, включително 2,88 милиарда щатски долара за осигуряване на подслон и грижи за непридружени деца.

Съдия блокира $1 млрд. за стената с Мексико

Съдия блокира $1 млрд. за стената с Мексико

Нови пречки пред администрацията на Тръмп

Все повече деца в Централна Америка пътуват сами - мнозина търсят убежище в Съединените щати - претоварват властите в момент, когато администрацията на Тръмп настоява да ограничи законната и незаконната имиграция.

Самият Тръмп дойде на власт със заканата да построи стена по южната граница, която да спре "това нашествие" и "хуманитарна катастрофа". Този план обаче не получи подкрепата на демократите в Конгреса, те не отпуснаха исканите 5 млрд. долара за строежа и се стигна до исторически шътдаун на правителството.

Мерките на Тръмп на няколко пъти бяха отменяни от съда, включително и принудителното разделяне на мигрантски семейства, пристигнали нелегално в САЩ.