Бивша армейска зелена барета, който призна за разкриване на военни тайни на Русия за период над 15 години, е осъден на повече от 15 години затвор в петък по обвинения в шпионаж, съобщава АП.

Наказанието от 15 години и 8 месеца, наложено на Питър  Дзибински Дебинс от Гейнсвил, Вирджиния, от окръжния съдия на САЩ Клод Хилтън, е до голяма степен в съответствие със 17-годишния срок, поискан от прокурорите. Адвокатите поискаха 5 години.

Адвокатът на Дебинс, Дейвид Беновиц, твърди, че Дебинс е причинил минимални щети и че руските агенти са изнудвали Дебинс, заплашвайки да разкрият неговите еднополови предпочитания във военна епоха, в която "не питай, не казвай" все още е в сила.

На изслушването на присъдата в Александрия в петък Дебинс предложи своеобразно извинение, в което до голяма степен подчерта, че е жертва на ГРУ, руската разузнавателна служба и каза, че се е изложил на опасност от отмъщение от тяхна страна, защото е признал, че е работил за тях.

Канадското разузнаване отчете рекордна чужда намеса като нивата от Студената война

Канадското разузнаване отчете рекордна чужда намеса като нивата от Студената война

Фокусират се върху заплаха от Русия и Китай

"Страдах в самотно мълчание в продължение на 25 години", каза Дебинс. Що се отнася до опасността, пред която е изправен от ГРУ, той каза: "ГРУ не отправя заплахи, те спазват обещания."

Прокурорите коментираха, че Дебинс никога не е казвал на ФБР нищо за изнудване по време на 20-часови интервюта. Те казаха, че той е измислил оправданието и че първоначалното му обяснение на мотива е много по-вероятно, да е бил огорчен от времето си в армията и че се е смятал за "лоялен син на Русия".

Според тях самият факт, че войник от специалните сили се е съгласил да предаде страната си, е също толкова вреден, колкото и всяка конкретна информация, която е предал.

"Сега светът видя, че Русия успешно е назначила шпионин в елитните специални сили на армията на САЩ, което е пропагандна победа за Русия за сметка на репутацията на специалните сили", обясняват прокурорите Томас Тракслер и Джеймс Тръмп.

Връзката на Дебинс с руското разузнаване датира от 1996 г. и обхваща 15 години. Започва, когато той е студент на ROTC в университета в Минесота и при посещение в Русия дава на ръководителя имената на четири католически монахини, които е посещавал, след като руски разузнавач му е казал, че монахините са участвали в дейност с култ.

Европа нащрек, докато Русия засилва агресивния шпионаж

Европа нащрек, докато Русия засилва агресивния шпионаж

Руските шпиони са с военновременно мислене. Те смятат, че водят екзистенциална борба за мястото на Русия в света

В по-късните години той предоставя подробности за дейността на отдела си за специални сили в чужбина и имената на колегите от специалните части.

Дебинс постъпва на активна армейска служба през 1998 г. и дотогава вече се е ангажирал писмено да служи на руснаците и е получил кодовото име "Икар Лесников".

В ръкописно признание, подадено в съда, Дебинс пише, че през 1997 г. той е дал на руското разузнаване подписано изявление, в което се казва, че "искам да служа на Русия". "Имах месианска визия за себе си в Русия, че ще ги освободя от потисническото им правителство, така че бях поласкан, когато те се обърнаха към мен", пише Дебинс.

По-късно се присъединява към Специалните сили и служи там до 2004 г., когато е капитан, назначен в Азербайджан. Но е освободен за нарушение на сигурността, по-специално за преместването на съпругата си в Азербайджан и снабдяването й с американски правителствен мобилен телефон.

НАТО вкупом подкрепя България срещу дестабилизиращите действия на Русия

НАТО вкупом подкрепя България срещу дестабилизиращите действия на Русия

Столтенберг приветства позволението на ЕС - САЩ, Канада и Норвегия да участват в "бързо движение на войски и активи в ЕС"

През 2008 г. той пътува до Русия и дава информация на агентите за разузнаването за дейността на старите специални части в Грузия и Азербайджан. Дебинс смята, че е дал информация, която руснаците вече са знаели.

Дебинс е получил номинални плащания за своята информация, въпреки че първоначално отказва оферта за плащане от 1000 долара в брой. При една среща с руското разузнаване той приема бутилка коняк и руска военна униформа като заплащане, според обвинението.

Радж Парех, изпълняващ длъжността адвокат на САЩ за източния окръг Вирджиния, чийто офис се занимава със случая, заяви в изявление след изслушването, че "наглите разкрития на подсъдимия пред агентите на руското разузнаване застрашават националната сигурност на САЩ и заплашват безопасността на неговите колеги военнослужещи. Това преследване подчертава нашата твърда решимост да потърсим отговорност за онези, които предадат клетвата си и да ги изправим пред съда за техните изключително тежки престъпления."

Италия определи инцидента с руския шпионин за заплаха за НАТО

Италия определи инцидента с руския шпионин за заплаха за НАТО

"Това, което се случи днес, е неприемливо и ще доведе до последствия"