Чуждестранното шпиониране и намеса в Канада миналата година достига рекордни нива, които не са наблюдавани от времето на Студената война, отчасти поради уязвимостите, причинени от пандемията COVID-19, заяви главната разузнавателна агенция на Канада, съобщава "Ройтерс".

Канадската служба за разузнаване на сигурността (CSIS) посочи Русия и Китай като причини за безпокойство и заяви, че ключовите заплахи за националната сигурност като насилствен екстремизъм, чужда намеса, шпионаж и злонамерена кибер активност са нараснали през 2020 г. и "в много отношения станаха много по-сериозни за канадците."

Британски командоси и Ми-6 погват руското разузнаване по света

Британски командоси и Ми-6 погват руското разузнаване по света

Началникът на армията предложи те да бъдат поставени на различна траектория в новите планове

В своя годишен доклад за миналата година CSIS свързва скока на чуждестранното шпиониране с нарастващия брой хора, работещи от вкъщи заради пандемията COVID-19.

"Чуждестранните участници в заплахата - включително враждебни разузнавателни служби и работещите от тяхно име - се опитват да използват социалните и икономическите условия, създадени от пандемията", за да съберат ценна информация.

Докладът е последният от разузнавателната общност на Канада, който се фокусира върху Русия и Китай.

Кремъл протяга ръце към фирми и военни технологии в Германия

Кремъл протяга ръце към фирми и военни технологии в Германия

Олег Дерипаска и Виктор Векселберг се интересуват от стратегически компании

През февруари шефът на CSIS заяви, че Китай представлява сериозна стратегическа заплаха, докато агенцията за разузнаване на сигнали миналия ноември определя за първи път програми, финансирани от държави като Китай, Русия, Иран и Северна Корея, за заплахи и кибер престъпления.

"През 2020 г. CSIS наблюдава шпионаж и чужда намеса на нива, които не са наблюдавани след Студената война", коментира CSIS.

"Китай, Русия и други чужди държави продължиха тайно да събират политическа, икономическа и военна информация в Канада чрез целенасочени заплашителни дейности в подкрепа на собствените си държавни цели за развитие." 

 80 руски дипломати в Италия се занимават с шпионаж

80 руски дипломати в Италия се занимават с шпионаж

Работят за ГРУ, ФСБ и Службата за външно разузнаване на Русия...