Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън настоя руските власти да освободят опозиционния лидер Алексей Навални.

В Туитър той написа, че е обезпокоен от новите съмнителни обвинения срещу критика на Кремъл.

По негови думи на Навални вече е била издадена политически мотивирана присъда миналата година след завръщането му в Русия, след като той се възстанови в чужбина, след като "руски правителствени служители го отровиха с нервнопаралитичен агент".

Блинкъв твърди, че Навални и неговите съмишленици са мишена заради работата им по осветляване на официалната корупция и допълва, че този път опозиционерът ще бъде съден в наказателна колония, извън полезрението на обществеността.

Започна ново дело срещу Навални, грозят го още 10 години затвор

Започна ново дело срещу Навални, грозят го още 10 години затвор

Опозиционерът е обвинен в злоупотреба с над 4,7 милиона долара дарения

Руските власти трябва да освободят Алексей Навални и да прекратят тормоза и преследването на неговите поддръжници, категоричен е висшият американски дипломат.

През февруари миналата година Навални беше осъден на 2,5 години затвор по дело за измама, което нарича скалъпено и политическо. Той излежава присъдата си в наказателна колония в Покров, недалеч от Москва. Именно там започна и новият процес срещу него.

В началото на този месец стана ясно, че опозиционерът е обвинен и в злоупотреба с над 4,7 милиона долара дарения за неговите организации - престъпление, което се наказва в Русия с до 10 години затвор.

Навални е застрашен и от 6-месечна присъда за обида на съда по време на заседание миналата година. Двете дела се разглеждат в рамките на един и същи процес.

Отлагат делото срещу Навални за 21 февруари

Отлагат делото срещу Навални за 21 февруари

Среща със съпругата му не позволява заседание на 16-и февруари