Европейският сателит за изучаване на планети "Хеопс" напусна Земята, ден след като излитането му бе забавено от техническа грешка по време на окончателното отброяване, съобщава "Гардиън".

30-сантиметров телескоп на борда е проектиран да измерва плътността, състава и размера на многобройни екзопланети, около звезди извън нашата Слънчева система. Според Европейската космическа агенция (ESA) "Хеопс" ще наблюдава ярки звезди, за които вече е известно, че имат планети.

Мисията "представлява стъпка към по-доброто разбиране на астрофизиката на всички тези странни планети, които открихме и които нямат еквивалент в нашата Слънчева система", заяви носителят на Нобела по физика за 2019 г. Дидие Келоз. Около 4000 екзопланети са открити откакто Келоз и неговият колега Мишел Майор за първи път идентифицират една преди 24 години, наречена 51 Pegasi b.

Сателитът излетя рано в сряда от Куру, Френска Гвиана, като това е третото изстрелване тази година за руската ракета "Союз". Вчера автоматизираната система за отброяване на старт бе прекъсната по време на последното отброяване, поради "аномалия" в настройката за изстрелване.

"Хеопс ще се съсредоточи върху планетите с размери на Супер-Земя до Нептун, като данните позволяват да се проучи обемната плътност на планетите - характеристика в първа стъпка към разбирането на тези извънземни светове", според уебсайта на Esa.

"Искаме да надхвърлим статистиката и да ги изучим подробно", коментира ръководителят на мисията Дейвид Еренрайх преди старта. Сателитът ще се опита да разбере по-добре от какво са изградени тези планети.

Това е важна стъпка в стремежа да разгадаем условията, необходими за извънземен живот, но и да отключим произхода на нашата родна планета. Сателитът ще обикаля около Земята на разстояние от 700 км. Целта е да се направи "семейна снимка на екзопланети", обяснява Гюнтер Хасингер, директор на науката на ESA.

Келоз коментира, че е малко вероятно "Хеопс" да отговори на въпроса дали има живот на други планети. "Въпреки това, за да разберем произхода на живота, трябва да разберем геофизиката на тези планети. Сякаш правим първа стъпка по голямо стълбище."

Той добави, че мисията ще позволи на експертите да измерват количеството светлина, отразена от планетите, което от своя страна би могло да разкрие нови разбирания за тяхната атмосфера или повърхност. "Стартът е важен момент, емоционална стъпка, но истинският вълшебен момент за нас ще бъде, когато пристигнат първите резултати", допълва той.

Според ESA това трябва да се случи в рамките на няколко месеца от изстрелването на спътника.

ESA отложи изстрелването на мисия за изучаване на екзопланети в други системи

ESA отложи изстрелването на мисия за изучаване на екзопланети в други системи

Мисията се съсредоточава върху 100 от откритите досега повече от 4000 планети