Сътрудничеството между Русия и Китай е на безпрецедентно ниво. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на срещата си с китайския държавен глава Си Дзинпин, цитиран от АП.

"Сътрудничеството с Китай е един от основните приоритети на Русия, достигна безпрецедентно ниво", каза Путин.

Си отбеляза от своя страна, че двете държави винаги категорично са развивали отношенията си като приоритетна посока.

Си Дзинпин и Путин разговарят в Китай на фона на напрежението със САЩ

Си Дзинпин и Путин разговарят в Китай на фона на напрежението със САЩ

Двата гиганта работят за сближаване на отношенията

Те решително подкрепят основните си интереси и съвместно и активно участват в международните отношения и управлението на света, добави Си Дзинпин.

След разговорите китайският лидер връчи на Путин новоучредената награда "Медал за приятелство" на специална церемония.

Снимка 361008

Източник: ЕПА

Двамата лидери също се подписаха под декларация, която гласи, че "в условия на растяща световна нестабилност и несигурност", Русия и Китай ще "задълбочат консултациите по въпроси, свързани със стратегическата стабилност".

Те обещават да "разширят антитерористичното сътрудничество", да засилят контактите между въоръжените сили на двете държави и да насърчат съвместни международни усилия за борба с тероризма, но "без двойни стандарти".

В съобщението се критикуват САЩ за решението да се изтеглят от сделката с Иран. Те обещават да продължат да спазват сделката и да търгуват с Ислямската република.

Китай и Русия подписаха редица споразумения за сътрудничество в областта на икономиката, транспорта, космонавтиката и ядрената енергетика.

Снимка 361007

Източник: ЕПА

С обещание да разширят икономическото, политическото и военното си сътрудничество, Русия и Китай отговарят на новата национална стратегия за сигурност на САЩ, в която са определяни от Вашингтон като съперници.

Съветникът на Путин Юрий Ушаков разкри, че руският лидер и китайският му колега са провели 25 срещи, включително пет само през изминалата година.

Двустранната търговия между двете държави се очаква да достигне 100 милиарда долара през тази година.

По-късно Путин заяви, че е провел "продуктивни" преговори с китайския лидер.

За утре е предвидена среща на Шанхайската организация за сигурност.

"Ройтерс" съобщава, че двете държави са постигнали съгласие да създадат общ фонд за инвестиции в индустрията в размер на 1 милиард долара.