Заместник-министърът на отбраната на Саудитска Арабия Халид бин Салман обвини Иран, че е издал заповед за извършване на атаки с безпилотни самолети срещу две петролни помпени станции, съобщават агенции.

Отговорност за атаката срещу станциите поеха хусите в Йемен, които са подкрепяни от Ислямската република.

Саудитска Арабия: Саботажът в ОАЕ подкопава глобалните доставки на петрол

Саудитска Арабия: Саботажът в ОАЕ подкопава глобалните доставки на петрол

Два от танкерите, атакувани край ОАЕ, са на Саудитска Арабия

Извършената във вторник "атака от подкрепяните от Иран милиции хуси срещу две помпени станции на Aramco доказва, че тези милиции са просто инструмент, който иранският режим използва, за да налага експанзионистичния си дневен ред в региона", написа принцът в "Туитър".

Днес бойни самолети от арабската коалиция бомбардираха хуси в йеменската столица Сана, след като преди два дни бунтовниците поеха отговорност за атаките с безпилотни самолети, които спряха работата на ключов нефтопровод в монархията.

Саудитска Арабия помогна на ирански танкер

Саудитска Арабия помогна на ирански танкер

Иран потвърди, че има закъсал кораб в района

Бунтовниците се аргументираха, че атаките са в отговор на военната кампания на коалицията в Йемен.

Държавният министър за външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр написа в "Туитър", че хусите "пожертват нуждите на йеменския народ в полза на Иран".

"Хусите са неразделна част от Революционната гвардия на Иран и получават нареждания от гвардията. Това е потвърдено от атаките на хусите срещу обекти в монархията", продължи той.