За първи път Саудитска Арабия разкри план за съкращаване на заплатите на държавните служители, с което ще се опита да намали разходите заради ниските цени на петрола, съобщава БиБиСи.

С кралски указ се отбелязва, че заплатите на министрите ще бъдат намалени с 20%, а добавките за жилище и автомобил за членовете на съветническия съвет Шура ще бъдат съкратени с 15%.

Заплатите на останалите държавни служители няма да бъдат увеличавани и ще бъдат замразени на сегашното ниво. Също ще бъде поставен таван на плащанията при извънреден труд и годишните отпуски.

Около 2/3 от трудоспособните саудитци работят в държавния сектор. Техните заплати и социални помощи представляват почти половината от правителствените разходи през 2015 година или около 120 милиарда долара. Също така това е допринесло за бюджетен дефицит от 98 милиарда долара.

През април правителството обяви план с реформи, целящ намаляване разходите на правителството и по-малка зависимост от петролни приходи.

„Визия 2030” цели намаляване на разходите за държавния сектор с до 40% от бюджета до началото на следващото десетилетие и поощряване на частния сектор.