Европейският съвет прие в петък регламентите, свързани с цифровия сертификат сертификат за COVID-19, който ще се прилага от 1 юли.

Сертификатът ще бъде издаден безплатно и ще позволи пътуване в рамките на ЕС за жителите, които са напълно ваксинирани, са имали скорошен отрицателен резултат от теста или са се възстановили от COVID-19 през последните шест месеца.

Мярката ще се прилага до 30 юни 2022 г.

7 държави в ЕС използват новите COVID-19 цифрови пропуски

7 държави в ЕС използват новите COVID-19 цифрови пропуски

Това са България, Чехия, Дания, Германия, Гърция, Хърватия и Полша

Според резолюцията на Съвета държавите-членки не трябва да налагат допълнителни ограничения на свободното движение, като допълнителни тестове, карантина или самоизолация, "освен ако не са необходими и пропорционални с цел опазване на общественото здраве в отговор на пандемията COVID-19 .

"Европейската комисия ще представи доклад на Европейския парламент и на Съвета до 31 март 2022 г. за въздействието на мярката върху улесняването на свободното движение, както и за нейното евентуално удължаване."

Създаден да улесни връщането към свободното движение в рамките на ЕС и да подкрепи по-специално туристическия сектор, в опит да "спаси" лятото на 2021 г., този "пропуск" ще работи подобно на бордната карта за пътувания, в цифров вид и/или на хартиен носител, с QR код, който да се чете лесно от електронните устройства и трябва да бъде предоставен безплатно и на националния език на гражданина и на английски език.

Във вторник ЕК призова държавите-членки на ЕС да започнат да издават сертификати, доказващи ваксинация, възстановяване или тестване за Covid-19, за да се избегнат "големи блокажи" при официалното пускане на цифровия документ на ниво общност.

Страните от Европейския съюз се съгласиха за облекчаване на ограниченията за пътуване през лятото, което ще позволи на напълно ваксинираните туристи да избягват тестове или карантини и ще разширят списъка на регионите на ЕС, които са безопасни за пътуване.

100 000 българи, преболедували COVID-19 - нито с право на сертификат, нито на ваксина

100 000 българи, преболедували COVID-19 - нито с право на сертификат, нито на ваксина

Омбудсманът сезира здравния министър и ЕК за проблема