Един от главните търговски съветници на американския президент Доналд Тръмп обвини Германия, че използва подцененото евро, за да печели предимство пред търговските си партньори, съобщи Financial Times, цитиран от АФП.

Питър Наваро съветваше Тръмп по време на кампанията и сега оглави новия Национален съвет за търговия на Белия дом. Той заяви, че еврото се използва от Германия по същия начин както някога германската марка, чиято ниска стойност давала на Германия конкурентно предимство пред търговските й партньори.

Добрини новини за ЕЦБ, германската инфлация с двугодишен връх

Добрини новини за ЕЦБ, германската инфлация с двугодишен връх

Банката вече няколко години прокарва валутни политики

По ирония - след това изказване еврото поскъпна с 0,6% към петдневен връх от 1,0765 долара.

Наваро не само е основен критик на Китай, но вече се хвърли и срещу Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP), наричайки го "мъртво".

Според съветника Германия е една от основните пречки за търговско споразумение между САЩ и ЕС.

Тръмп се подиграва и напада политическите си противници в "Туитър"

Тръмп се подиграва и напада политическите си противници в "Туитър"

Демократите трябвало да се срамуват от себе си

Наваро смята, че стойността на еврото е поддържана ниска заради слабите икономики в ЕС - Гърция, Испания и Италия. Като част от Еврозоната, Германия се била възползвала от ниската стойност на валутата, защото така и стойността на продукцията стояла ниска.

Съветникът направи сравнение с предполагаема ситуация. При положение, че на страната се налагало да оперира извън валутния съюз, германската марка щяла да е много по-скъпа, което щяло да оскъпи износа на Германия и да го направи по-малко конкурентен, заяви Наваро.

Медиите в САЩ са опозиционна партия, да си затварят устата, изригна съветник на Тръмп

Медиите в САЩ са опозиционна партия, да си затварят устата, изригна съветник на Тръмп

Медията тук е опозиционната партия

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли обвиненията и обясни, че стойността на валутата е отговорност на Европейската централна банка (ЕЦБ).

"Германия е страна, която винаги е искала ЕЦБ да прави независима политика, както и германската Bundesbank правеше някога, когато нямаше евро", каза Меркел, добавяйки, че "Явно е, че нямаме никакво влияние върху изборите, които прави ЕЦБ. Така че аз не мога, а и не искам да променям нищо".

Все още няма коментар от ЕЦБ.