Правителствени ръководители, представители на седем крайдунавски държави и на пет региона ще обсъждат в германския град Улм задълбочаването на сътрудничеството между страните около река Дунав.

От българска страна в срещата участва вицепремиерът Меглена Плугчиева. Тя коментира пред кореспондента на БНР:

„Ние сме от страните, които сме силно заинтересовани тази среща да бъде успешна и от нея да излезе решение за даване на мандат на ЕК за разработка на специална европейска стратегия за развитие на дунавския регион", посочи Плугчиева, цитирана от БНР. 

Вицепремиерът коментира, че река Дунав от символ на граница и на разделение, сега придобива нова дименсия на ос на интеграция, на връзка и дава големи възможности за цялостно развитие на региона и стабилизиране на региона.

България, заедно с Румъния, стои зад идеята за конкретна специална оперативна програма за дунавския регион за периода 2014 - 2020 г.

Мотото на конференцията в Улм е „Дунав - реката на европейското бъдеще".

По време на днешната среща се очаква страните от региона да се споразумеят за създаването на постоянен съвет на крайдунавските държави, който да защитава техните интереси на европейско ниво.

Дискутирана ще бъде и темата за европейска стратегия за крайдунавския район.

Срещата е една от четирите предвидени за тази година. Подобни форуми на върха на страните от региона ще има още във Виена, Будапеща и Белград.