Босненската полиция арестува седем етнически сърби, които са заподозрени, че са участвали в убийството на 44 мюсюлмани в началото на войната през 90-те г. на миналия век, обяви прокуратурата, цитирана от АФП.

Седемте мъже, повечето бивши войници, са заподозрени в "планиране, организиране и участие" в убийството и преследването на мюсюлмани в района на Соколац в Източна Босна през септември 1992 г., уточняват от държавното обвинение.

Момчило Краишник, съюзник на Караджич, почина от коронавирус

Момчило Краишник, съюзник на Караджич, почина от коронавирус

Първоначалната 27-годишна присъда по-късно бе намалена

Тогава армията на босненските сърби атакува селцето Новосеоци, разделя жените и децата от мъжете, които са отведени на сметище, където са застреляни, поясняват от прокуратурата.

Жертвите, включително момчета над по 18 г., са погребани, докато жените и децата са изселени.

След престъплението е унищожена селска джамия и отломките са хвърлени върху останките на жертвите. Сред жертвите, на възраст между 14 и 82 г., има жена, която е убита при атаката. Всички жертви без една са ексхумирани и идентифицирани след войната през 1992-1995 г.

Бившият генерал на босненските сърби Радислав Кръстич, който излежава 35-годишна присъда за ролята си в Сребреница през 1995 г., също е заподозрян по случая и ще бъде разпитан.

Друг заподозрян в момента е в Канада и властите са поискали да бъде екстрадиран.

По време на войната от 1992 до 1995 г. загиват 100 000 души.