Седем поддръжници на Джулиан Асандж са задържани за кратко за нарушаване на разпоредбите за ограничаване на Covid-19, съобщиха от лондонската полиция, цитирана от irishexaminer.com.

Днес негови съмишленици се бяха събрали пред съда, където течеше заседание по делото му.

Те са били глобени и освободени.

Припомняме, че британски съдия днес отказа да пусне под гаранция създателя на "Уикилийкс". И предишни молби на адвокатите му за пускане под гаранция бяха отхвърлени.

По-рано тази седмица британският съд постанови, че Асандж не може да бъде екстрадиран в САЩ, тъй като има опасност да се самоубие. Вашингтон обяви, че ще обжалва решението.

Отказаха да пуснат Джулиан Асандж под гаранция

Отказаха да пуснат Джулиан Асандж под гаранция

Съоснователят на "Уикилийкс" е в затвора "Белмарш" в Югоизточен Лондон от 18 месеца

Миналата година Асандж предупреди, че ще се самоубие, ако бъде предаден на американските власти.

Съоснователят на "Уикилийкс" е в затвора "Белмарш" в Югоизточен Лондон от 18 месеца, след като бе задържан в посолството на Еквадор, където се укриваше седем години.

Срещу 49-годишния основател на "Уикилийкс" са повдигнати 18 обвинения, включително проникване в компютърните системи на американското правителство и нарушаване на законите за шпионаж с публикуването на хиляди класифицирани документи на САЩ. Асандж може да получи до 175 години, ако бъде екстрадиран в САЩ.

Джулиан Асандж не може да бъде екстрадиран в САЩ
Обновена

Джулиан Асандж не може да бъде екстрадиран в САЩ

Очаква се решението да бъде обжалвано

Лондонската полиция арестува Асандж през април 2019 г. в еквадорското посолство, след като наруши заповед да се яви пред британския съд във връзка с молба на Швеция за екстрадирането му. Асандж се укрива в посолството в продължение на седем години от 2012 г.