Ректорът на минно-геоложкия университет в Санкт Петербург - Владимир Литвиненко, който оглавяваше предизборния щаб на Владимир Путин за президентските избори през 2000 г., 2004 г. и 2012 г., е укрил многомилиардни доходи, съобщи изданието "МБХ медиа". Той е бил и научен ръководител на Путин за дисертацията му.

Екипът на медията е проучил декларациите за доходите на Литвиненко и е установил, че в тях липсват около 19 милиарда рубли.

Уточнява се, че най-малко от 2014 г. насам той е укривал дивидентите си от акции на холдинга "Фосагро".

За 6 години делът на Литвиненко в компанията се е увеличил с 6%, като е достигнал близо 21%. Получените от него дивиденти са в размер на около 20 милиарда рубли, като за посочения период той е декларирал едва 1.3 милиарда доходи.

Под ръководството на Литвиненко през 1997 г. сегашният руски президент Владимир Путин е защитил дисертация на тема "Стратегическо планиране на възпроизводството на минерално-суровинната база на региона в условията на формиране на пазарни отношения".

По-късно Владимир Литвиненко става научен ръководител на бъдещия шеф на "Роснефт" Игор Сечин, както и на руския премиер Виктор Зубков. И двамата са работили в комисията по външни връзки към кметството на Санкт Петербург, оглавявана по онова време от Путин.

Путин, палатът край Черно море и най-големият подкуп в историята

Путин, палатът край Черно море и най-големият подкуп в историята

На площ колкото 39 княжества Монако...