Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн заяви, че има пълно доверие в американско-руските отношения в космонавтиката, но аварията с ракетата тази седмица показва, че е важно да има повече начини за изпращане на хора в Космоса, информира "Ройтерс".

Директорът на НАСА говори пред журналисти в американското посолство в Москва.

Брайдънстайн добави, че напълно се доверява на безопасността и надеждността на руските ракети "Съюз" и очаква американски астронавти отново да летят с ракетата.

Авария по време на полет на ракета "Союз" към МКС
Обновена

Авария по време на полет на ракета "Союз" към МКС

Хейг и Овчинин не се нуждаят от медицинска помощ

Припомняме, вчера възникна авария по време на полет на ракета "Союз" към Международната космическа станция. Астронавтът на НАСА Ник Хейг и руският космонавт Алексей Овчинин бяха принудени да направят аварийно кацане, след като двигателят на ракетата претърпя авария по време на изстрелването от космодрума "Байконур" в Казахстан. Двамата астронавти оцеляха при кацането, без да пострадат и след това се завърнаха в космическия тренировъчен център в Стар Сини близо до Москва.

Русия обяви, че екипажът от авариралия полет на ракета "Союз" ще лети до станцията през пролетта.

Директорът на НАСА очаква новият екипаж да излети за Международната космическа станция през декември.

Брайдънстайн, който за първи път посещава Русия и Казахстан от поемането на поста по-рано тази година, наблюдава изстрелването на ракетата от космодрума "Байконур" с руския си колега Дмитрий Рогозин.

Той похвали "чудесните отношения" между двете космически агенции.

Следващото изстрелване на ракета "Союз" към станцията е планирано за 20 декември.

Брайдънстайн разкри, цитиран от АФП, че е обсъдил инцидента с вицепрезидента Майк Пенс, но не и с държавния глава Доналд Тръмп. Той разговарял и с астронавта Хейг.

"Беше много забавен", коментира директорът на НАСА.

Той омаловажи напрежението между двете държави и отбеляза, че Космосът остава сфера на сътрудничество.

"Заедно можем да направим повече в Космоса, отколкото сами", изтъкна той и допълни, че отношенията с Рогозин са "много здрави".

Запитан за инцидента, Тръмп коментира в четвъртък, че "изобщо не се тревожи", че американците трябва да разчитат на руснаците за извеждане в Космоса.