Това е балканско, а не приятелско изявление. Така коментира министърът на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска изявлението на българския си колега Красимир Каракачанов, че евентуално дарение на ваксини от България ще бъде предназначено за 120 000-те български граждани в страната", предаде МКД.

Изборите, ваксините и С. Македония - сред възможните комуникационни кризи през 2021 г.

Изборите, ваксините и С. Македония - сред възможните комуникационни кризи през 2021 г.

Това сочи анализът на Центъра за анализ и кризисни комуникации

"Предполагам, че и неговият премиер би се срамувал от това изказване. Защото това не е намерение нито за съюз, нито за приятелство. Това наистина е изявление, което е само балканско, но в негативен смисъл.  В България имаше хора, които се облагодетелстваха, както видяхме от българските паспорти в Северна Македония, но в този случай говорим за печелене на политически дивиденти, което сме виждали в миналото и обикновено не свършва добре.

"Но ако и от здравето някой се опита да спечели, това говори повече за него, отколкото за всички останали," каза Секеринска в интервю за македонска телевизия.

Шекеринска добавя, че досега Северна Македония не е предлагала на съседна България да защитава македонското небе до Гърция, като съюзник на НАТО. "Този ​​въпрос все още е отворен, имахме решение само що се отнася до водещата държава, т.е. Гърция, която вече участва във въздушната полиция. И това вече е мисия на НАТО, това вече не е процес, който завършва с нас, но също така е част от мисиите на НАТО, които изискват пълна процедура с нас и тях. Мисля, че този въпрос за съжаление премина в сянката на нашите отворени въпроси с България.

Петко Дойков: С.Македония да успокои тона, иначе ни очакват трудни преговори

Петко Дойков: С.Македония да успокои тона, иначе ни очакват трудни преговори

Има език на омразата от Скопие, не скрива зам. министърът

"И мисля, че ще успеем да го разрешим едва след като стане ясно дали алиансът е такъв, какъвто всички ние твърдим, че трябва да бъде." Блокирането на България от преговорите за присъединяване на Северна Македония с Европейския съюз отвори поредната "пукнатина" в югоизточното крило на НАТО, където са двете страни, а според министъра това намалява силата и увеличава рисковете за Алианса в региона.

Припомняме, по-рано премиерът Зоран Заев благодари на страната ни за готовността да им помогнем с осигуряване на ваксини срещу COVID-19.

За решението на българското правителство беше съобщено прдния ден, когато стана ясно, че България ще проучи възможностите за осигуряване на ваксини срещу коронавирус за държави от Западните Балкани и Източното партньорство.

Аз няма как да направя компромис с една антибългарска политика и мен не ме интересува дали една, втора или трета държава, които са наши партньори имат различно мнение и се опитват по някакъв начин да налагат своята визия.

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с отношенията ни със Северна Македония.

По думите му България има своите ясни интереси.