Делегати от страните членки на ЕС съгласуваха проект с насоки за предстоящите преговори с Великобритания, съобщава "Политико".

В проекта е заложен подход стъпка по стъпка и уреждане напускането на Великобритания преди да започнат преговори за бъдещо търговско споразумение.

Така наречените шерпи от 27-те столици са постигнали консенсус преди извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел тази събота, на която се очаква проектът с насоки да бъде одобрен.

Високопоставен представител на ЕС заяви, че проектът е приет само с малки технически изменения. Той добави, че като цяло си остава като оригиналния вариант, предложен от офиса на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Основен приоритет в насоките е осигуряване на гаранции за правата на гражданите, както и договаряне на финансовите условия при оттеглянето на Обединеното кралство. Също така се подчертава важността на граничните въпроси, конкретно с Ирландия и Гибралтар.

Тези общи насоки ще бъдат последвани от по-детайлни директиви за преговори, които в момента се подготвят от Европейската комисия, която официално ще води преговорите с Острова.

Освен формалното одобряване на насоките, на срещата в събота ще бъде проведен и "по-широк дебат за Брекзит и предстоящите разговори", поясни източникът.