Шестима души са арестувани в Хонконг в неделя по време на масовите протести срещу временно оттегления законопроект, който би позволил заподозрени да бъдат екстрадирани в континентален Китай, съобщиха от полицията, цитирана от ДПА.

Петима от задържаните са нападнали служители на реда при опити на властите да разпръснат демонстрациите малко преди полунощ, допълва се в съобщението на полицията, разпространено в ранните часове на днешния ден.

230 000 недоволни събра поредният протест в Хонконг

230 000 недоволни събра поредният протест в Хонконг

Срещу спорния законопроект за екстрадиране

В демонстрацията в неделя участваха между 56 000 и 230 000 души. Много от протестиращите се разотидоха мирно след края на демонстрацията, отбелязва South China Morning Post, но няколкостотин останаха и влязоха в сблъсъци с полицията в търговския квартал Mong Kok.

В Хонконг са организирани най-големите протести през последните три десетилетия заради спорния законопроект. Жителите са обезпокоени, че ще им бъде отнета свободата, която беше гарантирана при предаването на града от Великобритания на Китай през 1997 г. Лидерът на правителството в Хонконг Кари Лам замрази проектозакона след бурното обществено недоволство, но недоволните жители продължават да настояват за официално оттегляне на законодателството.

Хънт иска да бъде разбран правилно, осъждат, а не подкрепят насилието в Хонконг

Хънт иска да бъде разбран правилно, осъждат, а не подкрепят насилието в Хонконг

Официален Китай днес не коментира, чака дали Великобритания ще повтори грешките

Миналия понеделник, когато бяха навършени 22 г. от прекратяването на британското колониално управление, протестите ескалираха, след като стотици демонстранти нахлуха в местния парламент и го окупираха за няколко часа.