Германският финансов министър Волфганг Шойбле е отворен за предложените от новоизбрания президент на Франция Еманюел Макрон реформи за радикална промяна на еврозоната, съобщава "Политико".

"Господин Макрон и аз сме напълно съгласни", каза той в интервю за италианския вестник "Република".

"Има два начина да подсилим еврозоната: чрез промени в договорите или прагматично чрез споразумения между държавите", изтъкна Шойбле.

Според него промените в договорите не са реалистични, "така че вторият вариант за създаване на европейски валутен фонд, с който допълнително ще развием Европейския механизъм за стабилност".

Макрон обеща по време на предизборната кампания да настоява за по-задълбочена интеграция на еврозоната и призова за създаване на пост на финансов министър на еврозоната, както и общ бюджет. Той също така иска създаване на парламент на еврозоната, който ще включва евродепутати от държавите членки на валутния съюз.

Шойбле поясни, че с Макрон вече е обсъдил предложението за парламент, допълвайки, че идеята е "възможна".

Финансовият министър на Германия вярва, че преди френската съпротива е попречила на суверенитета върху финансите да бъде прехвърлен към ЕС.

Други германски консерватори обаче предупреждават, че мерките на Макрон могат да доведат до изгубване на контрол над разходите и призоваха френския лидер да реформира икономиката на Франция.

Макрон обяви, че ще предложи плановете си за реформа на Франция паралелно с предложенията за еврозоната.