От тази седмица Швейцария денонощно ще охранява въздушното си пространство, обявиха от въоръжените сили на държавата, информира АФП.

Преди близо седем години при инцидент страната не успя да изпрати изтребители в отговор на похищение, извършено извънработно време.

От 31 декември два изтребителя Ф-18 ще са на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата за защита на въздушното пространство на малката държава, поясниха от армията и допълниха, че ще се гарантира безопасността и суверенитетът на швейцарското въздушно пространство.

Планът за увеличаване защитата на швейцарското въздушно пространство бе внесен в парламента през 2009 г., а пет години по-късно инцидент акцентира върху липсата на постоянна защита.

През февруари 2014 г. пилот на Ethiopian Airlines отвлече пътнически самолет с 202 пътници от Адис Абеба за Рим и го приземи в Женева. Той похитил самолета, докато капитанът бил в тоалетната. Италиански и френски изтребители ескортираха самолета в техните въздушни пространства. Въпреки че пилотът веднага обявил, че иска да приземи самолета в Швейцария, където по-късно казал, че е искал да потърси убежище, самолетите Ф-18 и Ф-5 от швейцарските ВВС останали на земята. Тогава швейцарските ВВС обясниха, че това се е случило, защото самолетите са използвани само по време на работно време.

След инцидента швейцарският парламент излезе с план постепенно да се увеличи защитата на въздушното пространство и ВВС да са способни да вдигат два изтребителя в рамките на 15 минути след подаване на тревога.

За проекта са открити близо 100 нови работни места.

Новата система ще струва по 34 милиона щатски долара на година.