Швейцарската полиция разследва 8-годишно момче, след като попитало дали може да използва детска банкнота в селски магазин, информира АФП.

Детската евро банкнота е била китайски ритуални пари, използвани символично на погребения, за да е сигурно, че починалият ще има щастлив живот след смъртта, пише вестник Basler Zeitung.

Срещу момчето не са повдигнати обвинения, но ще има полицейско досие до май 2032 г.

Банкнотите са били разпространени в началото на март на карнавал в Базел Ландшафт, където швейцарските франкове са официална валута. Банкнотите са печатани на обикновена хартия и имат сини китайски йероглифи. В края на април момчето, 10-годишният му брат и съседка са отишли до местен селски магазин, където по-малкият брат попитал дали може да използва банкнотата.

Въпреки че ясно се е виждало, че банкнотата не е истинска, служител на магазина се обадил на полицията. На 28 май полицията се свързала с родителите на момчето и на следващия ден посетила дома, където разпитвала семейството в продължение на три часа. Властите имали и записи от охранителни камери.

Говорител на полицията коментира, че са били информирани, че деца с фалшиви евро банкноти се опитват да купят стоки, следователно има подозрение за разпространение на фалшиви пари. Разследващите ще се опитат да установят дали фалшивите пари са използвани умишлено и дали децата могат да бъдат наказани. Полицията е направила снимки на братята. Жилището на децата е претърсено за още детски пари: иззети са три банкноти от 50 евро, две банкноти от 20 евро, пет банкноти от 10 евро и три банкноти от пет евро на базата да се предотврати престъпление.