Министърът на външните работи на Сирия заяви, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп постоянно "лъже", че изтегля войниците си от арабската държава. Той също предупреди, че решението на Вашингтон да признае израелския суверенитет над Голанските възвишения увеличава изолацията на САЩ, информира АП.

Уалид Муалем се закани Дамаск да си върне "всеки сантиметър" от сирийската територия, включително и Голан. По думите му всички опции остават на масата.

Путин пред Нетаняху: Сирия помогна на руската армия да открие останките на израелски войник

Путин пред Нетаняху: Сирия помогна на руската армия да открие останките на израелски войник

Военнослужещи от руската армия откриха тялото в координация със сирийските военни

Израел превзе Голанските възвишения от Сирия по време на войната през 1967 г. и ги анексира през 1981 г., което никога не е признавано от международната общност. През миналия месец Тръмп призна възвишенията за израелска територия. Арабската лига и останалите страни членки на Съвета за сигурност осъдиха действията на Вашингтон.

Снимка 416263

Източник: ЕПА

"Опитите на Тръмп да даде на Израел суверенитет над Голан има само един ефект...който е да увеличи изолацията на САЩ дори и от най-близките им съюзници", обясни Муалем.

Помпео към Турция: Не нападайте Сирия

Помпео към Турция: Не нападайте Сирия

САЩ с ясен ангажимент към съюзниците - кюрди

Той направи коментара на пресконференция в Дамаск с венецуелския си колега Хорхе Ареаса, който приветства победата на Сирия над "тероризма" и отбеляза, че двете страни са жертва на конспирация на САЩ.

Правителството на Венецуела традиционно поддържа добри отношения със сирийските власти. Ареаза се срещна с Башар Асад по-късно днес. Двамата обявиха, че Сирия и Венецуела са "изправени пред един и същи враг и се съпротивляват със същата народна воля".

Снимка 416264

Източник: ЕПА

"Народите на Сирия и Венецуела се борят срещу конспирациите и империализма на САЩ, и двете държави ще излязат победители", смята венецуелският дипломат. Той допълни, че има консенсус в Латинска Америка против милитаризирането на кризата във Венецуела. Дипломатът припомни, че страната му има споразумение за военно сътрудничество с Русия, която доставя оръжия за отбрана, а не нападателни оръжия. Ареаза поясни, че правителството му все още се надява кризата да бъде разрешена с диалог.

Москва: Не създаваме „втора Сирия” във Венецуела, САЩ имат бази навсякъде

Москва: Не създаваме „втора Сирия” във Венецуела, САЩ имат бази навсякъде

От 2001 г. има споразумение с Уго Чавес

От своя страна Муалем се закани сирийската армия да освободи северозападната провинция Идлиб.

"Нашето търпение си има граници. Трябва да освободим тази земя", заяви той и обвини Турция в нееднократно нарушаване на споразумение за спиране на огъня в провинцията. Сирийският външен министър също обвини администрацията на Тръмп в лъжа, че изтегля 2500 войници от Северна Сирия. "Ясно е за всеки, че тази администрация лъже", категоричен е министърът.

Латиноамериканците се опасяват от прецедент, използван за намесата в Сирия

Латиноамериканците се опасяват от прецедент, използван за намесата в Сирия

Мексиканското правителство води кампания ООН да осигури по-голяма прозрачност