Сирийската бунтовническа група „Джаиш ал ислам” („Армия на исляма”) приветства решението на Саудитска Арабия да прекъсне отношенията с Иран, съобщава Ройтерс.

Групировката заяви, че подкрепата на Техеран за шиитските милиции дестабилизира Близкия изток и води до религиозно напрежение в Сирия.

„Джаиш ал ислам” е сунитска група, която е част от нова опозиционна коалиция, подкрепяна от Рияд, която цели започване на мирни преговори между бунтовниците и подкрепяното от Иран сирийско правителство, оглавявано от президента на Сирия Башар Асад.

Групата, чиито лидер беше убит при бомбардировка на 26 декември, обяви, че Иран „заплашва сигурността в региона чрез износ на престъпни милиции, които сеят унищожение и смърт, а също така предизвикват религиозно отмъщение”.

Вчера шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини предупреди иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф, че подновяването на напрежението между шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия може да попречи на усилията за намиране на политическо решение на кризата в Сирия.

Саудитска Арабия започна дипломатическа война с Иран

Саудитска Арабия започна дипломатическа война с Иран

Отношенията между двете страни

Рияд осъди убийството на лидера на „Джаиш ал ислам” Захран Алуш при въздушен удар източно от Дамаск, отбелязвайки, че неговата смърт не помага за започване на мирни преговори.