Президентът на Русия Владимир Путин смята подобрението на руско-турските отношения за лична заслуга на Реджеп Ердоган, информира ТАСС.

Турският лидер е на еднодневна визита в Москва.

В началото на преговорите Путин отбеляза, че на практика двамата президенти провеждат редовни срещи, които дават положителни резултати, конкретно стокообменът между Турция и Русия за десет месеца през 2018 г. е отбелязал по-голям растеж, отколкото през цялата 2017 г.

Снимка 402057

Източник: ЕПА

"Броят на руските туристи в Турция през миналата година нарасна с 30% и достигна до рекордното число от 6 милиона души. Това свидетелства, че гражданите на нашите страни усещат промяната на характера и качеството на руско-турските отношения. Господин президент, скъпи приятелю, това в голяма степен е ваша лична заслуга, ваше лично постижение, защото вие посвещавате на този въпрос много време", подчерта Путин.

Лидерът на Русия добави, че двете държави продължават да осъществяват големи проекти и "всичко върви по план". Той поясни, че Анкара и Москва си сътрудничат и по въпроси в областта на регионалната сигурност, активно си сътрудничат по въпроса за Сирия.

От своя страна турският лидер разказа за успешното двустранно сътрудничество, което продължава да се укрепва. Той отбеляза, че солидарността между Турция и Русия е допринесла за мира в региона.

Последната визита на Ердоган в Русия беше на 17 септември 2018 г. Тогава турският лидер посети Сочи.

Путин пък бе за последно в Турция на 19 ноември 2018 г. във връзка със завършването на морския участък на "Турски поток". Двамата се срещнаха и през октомври.

Снимка 402059

Източник: ЕПА