Австралийският министър-председател Скот Морисън ще бъде сред първите австралийци, получили ваксина срещу Covid-19. Това ще се състои днес в медицинския център Castle Hill в северозападната част на Сидни и ще бъде предавано по телевизиите.

Заедно с него ще бъдат имунизирани основни здравни експерти. Австралийският министър на здравеопазването Грег Хънт потвърди новината в ABC's Insiders, като заяви, че това е важна стъпка за изграждане на обществено доверие във ваксината. Малка група обитатели на старчески домове и здравни работници на първа линия също ще бъдат имунизирани днес. Сред възрастните хора е и етнически поляк, преживял Втората световна война. Официално от понеделник започва имунизацията срещу коронавирус в Австралия, която ще струва около 5 млрд. долара. 678 000 австралийци "на първа линия" са включени в първата фаза. 

Имунизацията срещу COVID-19 в Австралия ще струва 4,8 млрд. долара

Имунизацията срещу COVID-19 в Австралия ще струва 4,8 млрд. долара

Вече две седмици страната не е регистрирала нови случаи на вируса

Австралийският здравен регулатор одобри по-рано тази седмица ваксината на AstraZeneca в борбата с коронавируса. Федералното правителство обяви, че е поръчало достатъчно ваксини за имунизиране на населението от 25 милиона души. Повечето ваксини ще бъдат произведени в Австралия. Също така правителството е поръчало достатъчно дози от ваксината на Pfizer/BioNTech за имунизиране на 1/5 от населението. Първите доставки на ваксината на Pfizer/BioNTech, която е с ефективност 95%, пристигнаха в Австралия в понеделник. Първите доставки на AstraZeneca, които ще бъдат произведени в чужбина, се очаква да пристигнат през март.

Снимка 519660

Източник: EPA/БГНЕС

В събота вече се проведоха и демонстрации срещу задължителна ваксинация в Аделаида, Бризбейн, Сидни и Мелбърн. По време на проявата участници са издигали лозунги като: "Моето тяло, моят избор", "Ваксина или експеримент", "Децата ми бяха увредени от ваксина" и други. Докато в другите градове акциите са преминали предимно мирно, в Мелбърн се съобщава за много арестувани от органите на реда.

Социологическо проучване, цитирано от "Гардиън", показва, че 64% от австралийците ще се ваксинират срещу коронавируса, а 27% не са сигурни. 9% от австралийците на възраст над 16 г. казват, че "определено няма" да се ваксинират. Изследването е направено за Министерството на здравеопазването и в него са участвали 4001 души.

Австралия одобри първата ваксина срещу коронавируса

Австралия одобри първата ваксина срещу коронавируса

Австралия има споразумение да получи 10 милиона дози от ваксината на Pfizer