Шестима германски депутати ще посетят ключова военновъздушна база в Турция в сряда, обяви турски официален представител, цитиран от „Франс прес”.

Припомняме, през последните месеци си разрази дипломатически скандал между Берлин и Анкара, след като турското правителство не позволи на германски депутати да посетят базата „Инджирлик”, където има около 240 германски войници, които участват в коалицията на САЩ срещу ДАЕШ („Ислямска държава”). Решението на Анкара беше в отговор на приетата от Бундестага резолюция, осъждаща арменския геноцид в Османската империя през 1915-1917 година. С гласуваната през юни резолюция Германия се присъедини към повече от 20 държави, признали клането над арменци за геноцид.

Турският премиер скочи срещу Бундестага, резолюцията за арменския геноцид била "нелепа"

Турският премиер скочи срещу Бундестага, резолюцията за арменския геноцид била "нелепа"

Щяла да навреди на отношенията между двете страни

Миналият месец Анкара е дала зелена светлина за посещението на депутатите. Турските власти са поискали от правителството на германския канцлер Ангела Меркел публично да разясни, че арменската резолюция „не е правнообвързваща”.

Шестима германски депутати ще посетят военновъздушната база „Инджирлик” в сряда”, каза източникът.

Според арменците около 1,5 милиона души са убити в Османската империя между 1915 и 1917 година. Турция отрича и твърди, че между 300 и 500 хиляди арменци и толкова турци са убити при конфликта.