Лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Мич Макконъл обяви, че има гласовете за започване на импийчмънт процеса срещу президента Доналд Тръмп веднага щом председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси представи документите. Макконъл печели подкрепата на сенатори от Републиканската партия за отлагане на решение за призоваване на свидетели, информира АП.

Тръмп се радва на ръст в даренията за преизбирането си заради импийчмънта

Тръмп се радва на ръст в даренията за преизбирането си заради импийчмънта

Събрал е 46 млн. долара през четвъртото тримесечие на 2019-а

Съобщението е важно, тъй като позволява на Макконъл да пренебрегне исканията на демократите за нови свидетелски показания по време на третия импийчмънт процес в историята на страната. Процесът може да започне тази седмица, ако Пелоси изпрати обвиненията срещу Тръмп в горната камара.

Но вчера Пелоси не обяви какъв ще е следващият й ход. Тя прекрати обсъжданията за импийчмънта с нейния екип в Конгреса, след като съветник й предаде бележка за кризата в Близкия изток. Тя призова демократите да се "помолят", според конгресмен, присъствал на разговорите при закрити врата.

Джо Байдън отказва да свидетелства по импийчмънта срещу Тръмп

Джо Байдън отказва да свидетелства по импийчмънта срещу Тръмп

Това щяло да отклони вниманието от обвиненията срещу настоящия президент

Пелоси изглежда не бърза да предаде обвиненията срещу Тръмп на Сената, докато демократите настояват да бъдат изслушани свидетели по време на процеса. Макконъл обаче насочва републиканците към стратегия за бързо оправдаване на Тръмп. Сенатът не може да започне процеса, докато обвиненията срещу Тръмп не бъдат изпратени.

"Ние имаме гласовете", каза Макконъл пред журналисти относно предложението си за правилата по време на процеса. Той добави, че въпросът за нови свидетели и документи ще бъде разгледан по-късно "и не преди стартирането на процеса".

Тръмп: Защо не започнем импийчмънт срещу Пелоси?

Тръмп: Защо не започнем импийчмънт срещу Пелоси?

Напрежение между Белия дом и конгреса

Демократите искат бившият съветник по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън и други свидетели да дадат показания. Пелоси е коментирала пред лидери от Демократическата партия във вторник, че тя вярва, че стратегията работи. Демократите искат повече подробности от Макконъл.

Макконъл е против привикване на нови свидетели и очаква процесът да приключи с оправдаване на президента Доналд Тръмп.

Какво предстои след импийчмънта на Тръмп?

Какво предстои след импийчмънта на Тръмп?

Макконъл заяви, че Сенатът ще проведе процес през януари дали да бъде осъден и отстранен от поста Доналд Тръмп

Сенатор Линдзи Греъм, топ съюзник на президента, коментира, че Макконъл има 51 гласа със сигурност. Републиканците имат мнозинство от 53 срещу 47 гласа в Сената.

Със задържането на документите Пелоси дава възможност на демократите да засилят натиска върху републиканците да не подкрепят предложението на Макконъл.

Конгресът гласува „за“ импийчмънта на Тръмп

Конгресът гласува „за“ импийчмънта на Тръмп

С 230 срещу 197 гласа...