Словенският президент Борут Пахор отхвърли неофициалното предложение за промяна на границите на държавите от Западните Балкани, което се смята, че е изпратено от премиера на страната на ЕС, информира АФП.

По-рано днес "Ройтерс" съобщи, че в дипломатическата нота пише, че основните пречки пред по-бързата интеграция в ЕС на балканските държави са неразрешените национални въпроси на сърбите, хърватите и албанците, които трябва да бъдат разрешени със създаване на Велика Сърбия, Велика Албания и Велика Хърватия.

Словенският новинарски сайт "Нецензурирано" публикува документа за териториална размяна по "неразрешени национални въпроси на сърбите, албанците и хърватите".

"Не съм получавал и не знам за такъв документ. Решително отхвърлям промени на границите, защото не мисля, че това може да бъде постигнато по мирен начин", предупреди словенският държавен глава.

Местни медии съобщават, че словенският премиер Янеш Янса е предал документа на председателя на Eвропейския съвет Шарл Мишел през февруари.

Янса, който планира среща на върха за Западните Балкани, докато Словения е ротационен председател на ЕС от юли, отрече да е предавал такъв документ, като отбеляза, че не се е срещал с Мишел от миналата година.

Той отбеляза в "Туитър", че Словения сериозно търси решение за развитието на региона и ЕС перспектива за държавите от Западните Балкани.

"Нецензурирано" пише, че не се знае кои са авторите на документа, но може да е написан частично в Будапеща.

Няма коментар от Унгария.

Шефик Джаферович, член на Председателството на Босна и Херцеговина, пише в писмо до Мишел, че документът предизвиква нестабилност и тревога в Босна, където босненските сърби от години говорят за отделяне на региона им от Босна. Той призова Мишел незабавно да прекрати инициативите, които могат да предизвикат нова война в региона.

Милорад Додик, лидер на босненските сърби, коментира, че идеята за отделяне от страната не е нова и ако Босна "не може да функционира, трябва да разговаряме за мирно разделяне".